Az igazságügyi miniszter Pécsett a banki jogszabályokról

2014. szeptember 30. kedd 23:34

Mindenben ki fogják állni az alkotmányosság próbáját a devizahitelekkel kapcsolatos jogszabályok - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden este Pécsen.

A miniszter a Fidesz országjáró sorozatának pécsi rendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a devizahitelesek ügyét megoldani hivatott jogszabályok megalkotására azért volt és van szükség, mert "2006 óta mérgezik az ország közhangulatát az ezekkel a kölcsönökkel kapcsolatos problémák".

Az elmúlt években megingott az adósok és a bankok közötti bizalom, leginkább az előbbiek elégedetlenkedése miatt, ez pedig azzal járt, hogy hihetetlen mennyiségű per zúdult a pénzügyi szféra szereplőire - mondta. Ezért kellett olyat tennie a kormánynak, ami még soha sehol máshol nem történt meg: "az állam belépett az adósok és a bankok közötti jogviszonyba, s az adósok ügyvédjévé vált" - fogalmazott.

Kitért arra, hogy a kormánynak döntése meghozatalában sokat segített, hogy a Kúria két jogegységi határozatot hozott, és az alkotmánybíróság kimondta: lehetőség van a jogalkotó belépésére a helyzet tisztázása érdekében. A magyar állam a devizahiteles jogszabályokkal kapcsolatos döntéseiben "alkotmányos megoldásokat alkalmaz, jogállami módon jár el", így kiállják az alkotmányosság próbáját a bankokról szóló jogszabályok - jelentette ki.

Érthető az ügyfelek aggodalma, hogy korrekt lesz-e az elszámolás, de a jogalkotók kontrollmechanizmusokat építenek ki, így több mód is rendelkezésre áll majd, ha valaki vitathatja az összegeket - tette hozzá a miniszter.

A fair bankokról szóló törvénnyel kapcsolatban Trócsányi László azt mondta, a családokat megvédő és a bankokat is biztos alapokra helyező, a fogyasztói hitelek szabályozásáról szóló törvény október végére elkészül, év végéig dönt róla a parlament, és jövő év legelején hatályba lép.

(mti)