Az igazság mély titok - erről szóltak a szabadegyetemen

2016. április 30. szombat 16:40

Az igazság mély titok - erről szóltak a szabadegyetemen

Az igazság volt a legutóbbi szabadegyetemi előadások témája. Baán István görögkatolikus pap a krisztusi igazság kereséséről és megtalálásáról beszélt, Gyarmati György történész pedig arra világított rá, hogyan érvényesülhet az igazság a történetírás tudományában.

A szabadegyetemi konferenciasorozat áprilisi estéjén két harmincperces előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Az igazság fogalmát Baán István görögkatolikus pap a keresztény értékrend szempontjából értelmezte, kitérve arra is, mit jelent keresni és megtalálni a krisztusi igazságot.

„Az igazság nem lezárt dolog, az igazság mély titok - ugyanúgy, ahogyan az ember is. Ha ezt a kettőt tiszteletben tartjuk, akkor az igazsághoz és az emberhez is közelebb kerülünk." - mondta Baán István.

Gyarmati György történész arról beszélt, hogy bár a történetírásnak évezredes hagyománya van, mégis érdemes figyelembe vennünk a történetírókban rejlő emberi korlátokat. Az emberi igazság ugyanis rendkívül sokféle lehet, ez pedig hatással van arra, ahogyan múltunkról, kultúránkról gondolkodunk.

Legközelebb május 25-én lesz szabadegyetem, akkor a hivatás lesz a téma.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye - Fotó: Loósz Róbert