Az autósok is felkészültek a sebességmérési akcióra, kevesen akadtak fent a hálón

2015. április 16. csütörtök 17:25

Az autósok is felkészültek a sebességmérési akcióra, kevesen akadtak fent a hálón

Ugyan végleges adatok még értelemszerűen nincsenek, a helyszínen szerzett tapasztalataink alapján nem lenne meglepő, ha kevesebb pécsi autós gyarapodna egy méregdrága fotóval a rendőrség csütörtökön hajnalban kezdett, péntek reggelig tartó sebességmérési akciója során, mint egy átlagos napon. Nemcsak a zsaruk, az autósok is készültek. Októbertől információink szerint Pécsett egy fix traffipax is működik majd, a Komlói út és 6-os főút kereszteződésénél.

Olyan lassan haladtak csütörtökön kora délután az autósok Pécsett a Szigeti úton, mint csak akkor, ha dugó vagy - mint most - traffipax fékezi le őket. A rendőrség csütörtökön hajnalban megkezdett, péntek reggel véget érő sebességmérési akciója részeként ott, a PMFC-pálya közelében állomásozott két óra hosszat a traffipaxok egyike. Erről természetesen a vezetők többsége az ismert jelzésekkel időben értesítette egymást, sokan pedig az előre közzétett helyszíneket is ismerték, így csak egészen elvétve fordult elő, hogy gyorshajtáson kaptak volna valakit.

- Mi is azt tapasztaltuk, hogy ügyelnek az autósok a sebességhatárok betartására - mondta a Pécsi Újság. hu érdeklődésére dr. Pataki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. - Bár végleges adatok csak később lesznek, elképzelhető, hogy kevesebb gyorshajtóval szemben indul majd eljárás, mint egy átlagos napon.

Jól működnek

Bár információink szerint előfordult korábban, hogy technikai problémák adódtak a rendőrség a közelmúltban vásárolt új, modern traffipaxaival, a helyszínen ezt cáfolták a hatóság képviselői. A gépek megbízhatón, pontosan működnek

Pataki Éva hozzátette, az akció egyik célja éppen az volt, hogy felhívják a figyelmet a sebességhatárok betartásának fontosságára, valamint az, hogy az állampolgárokkal közösen tegyék ezt. Ezért várták a javaslatokat arról, hol, mérjenek az egy nap során a rendőrök.

Itt lesz a fix

A Pécsi Újság. hu értesülései szerint októberben a mostani, hordozható sebességmérők mellett üzembe állítják a hasonló tudású, ám fix helyre telepített traffipaxokat is. Baranyában hat ilyen lesz, az egyik Pécsett, a Komlói út és a 6-os út kereszteződésében működik majd.

A rendőr alezredes úgy fogalmazott, a beérkezett javaslatok nagy többsége egybeesett azokkal a helyszínekkel, ahol amúgy is gyakran használják a rendőrök a traffipaxokat. Vagyis ebből az a következés is levonható, hogy a javaslattevők és a rendőrök hasonlóan látják, melyek a balesetveszélyes helyek Pécsett.

Lapunk információi szerint mindazonáltal viccesnek gondolt ötletek is befutottak a rendőrökhöz, az egyik helyszínen megjelent pécsi polgár például azt mondta, azt írta a nekik, leginkább azt látná szívesen, ha nem a pécsi utakon, hanem a Tejúton mérnének.

M. B. - Fotó Csizmadia Edina