Autóritkaságokat újít fel Rudán Joe, a zenész szerint remek nyugtató ez a hobbi

2016. december 03. szombat 10:57

Autóritkaságokat újít fel Rudán Joe, a zenész szerint remek nyugtató ez a hobbi

Javában koncertezik Rudán Joe, de a zene mellett jut ideje másik szenvedélyére, a veterán járgányok felújítására is. Az énekes egy negyvenéves Ford Transit és egy Capri büszke tulajdonosa, előbbi egyben a turnébusz is. A járműveket saját kezűleg bütyköli, persze azért barátai is besegítenek.

Minden egy Marshall énekfelszereléssel kezdődött, amit még a nyolcvanas évek elején használt, csak idővel elkallódott. A ritkaságszámba menő berendezés több mint harminc év után került vissza Rudán Joe-hoz, lerobbant állapotban. Az énekes nem esett kétségbe, rövid időn belül felújította, és kivételes alkalmakkor be is üzemeli. Mint munkatársunknak elmondta, innen ered a gépek bütykölése iránti szenvedély.

- Szintén a nyolcvanas években volt egy öreg Ford Transit MK 1-es mikrobuszom. Pár éve aztán a fejembe vettem, hogy keresek egy ugyanilyen járművet. Találtam is egy majd' negyven éves autót, amin a kasztnit, a futóművet és a motort is fel kellett újítani. Barátaim segítségével rendbe hoztuk, és többek közt a zenekarral ezzel járunk koncertezni - idézte fel.

Lírai kiadvány és új lemez érkezik

Jövőre új szólólemezzel örvendezteti meg rajongóit a Rudán Joe, a megjelenést őszre tervezik. E mellett még az idén egy lírai dalokat tartalmazó kiadvány is a polcokra kerül.
- Az elmúlt negyed évszázadban számos szép lassú dalt énekelhettem el, ezekből választottunk ki tizenhat darabot. A jól ismert szerzemények mellett olyanokat is válogattunk, amelyek sokaknak újdonságként hatnak majd - fogalmazott.

Az énekes gyermekkori álma volt, hogy egy V6-os Ford Capri büszke tulajdonosa lehessen. Hosszas keresgélés után aztán Hollandiában ráakadt egy roncsra, az autó ma már Rudán Joe udvarában áll, napjainkban a karosszérián dolgozik, szakember segítségével.

- Szép lassan hozom rendbe az autókat, ahogy időm engedi. Hobbinak kiváló ez a tevékenység, megnyugtat, bár az alkatrészek beszerzése elég hosszú folyamat.

A járgányok koruk alapján akár a hivatalos oldtimer minősítést is megkaphatnák, ám ehhez komoly előírásokat kell teljesíteni, az autókon mindennek eredetinek kell lennie.

- A Caprit elképzelhető, hogy a felújítás után oldtimer vizsgára viszem, a Transit esetében erre kisebb az esély. A buszban ugyanis átalakítottuk a belső részt, a régi fapados üléseket a hosszú utazások miatt modernebbekre cseréltük.

A turnéjárgányt pedig használják is, folyamatosak a koncertek. Pécsett legközelebb december 27-én a Lauber Dezső Sportcsarnokban lépnek fel.


Képünkön:
Rudán Joe és a Ford Transit. 


Palotás P.