Augusztustól szülőfalujában fog misézni a volt pécsi megyéspüspök

2011. július 24. vasárnap 18:56

Augusztustól szülőfalujában fog misézni a volt pécsi megyéspüspök

Ugyan idén januárban lemondott a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöki posztjáról Mayer Mihály, de papi hivatását nem adta fel: az elmúlt időszakban több helyen tartott misét, hamarosan pedig szülőfalujában is rendszeresen ő fogja celebrálni a szentmiséket. A püspök a Pécsi Újságnak úgy fogalmazott: nyugdíjazása nem jelenti azt, hogy "taccsra tették volna". A püspökség körüli korábbi ügyekről munkatársunknak csak annyit mondott, a botrányt egyes médiumok gerjesztették, vannak ugyanis, "akik nem drukkerei a keresztény értékrendnek".

Mayer Mihály ritkán nyilatkozik, januári lemondása óta egyedül a Hír TV-vel tett kivételt - az online lapok közül pedig elsőként a Pécsi Újság.hu-val osztotta meg gondolatait. Munkatársunknak adott nyilatkozatából kiderül: esze ágában sincs felhagyni a lelkipásztori szolgálattal.

- Talán sokan azt gondolják, hogy unatkozom, bánkódom és nem csinálok semmit. Ezzel szemben teljesen természetes, hogy miután lemondtam a megyéspüspöki tisztségről, papként továbbra is dolgozom - fogalmazott. - Mivel vannak nálam idősebb és betegebb papok, akik mind a mai napig aktívak, furcsán venné ki magát, ha én pihennék, miközben ők dolgoznak. A papi pálya számomra is hivatás.

Az elmúlt hónapokban több településen is tartott misét, többek közt Pécsváradon, Szigetváron, Kajdacson és Szászváron, de részt vett egy németországi zarándokúton és Habsburg Ottó budapesti gyászmiséjén is. Mint elmondta: ahová hívják, szívesen elmegy.

- A most folyó átszervezések miatt ritkán lenne mise a szülőfalumban, Kisdorogon, ezért augusztustól elsősorban ott, illetve a környező falvakban fogok misézni.

A püspök úgy tapasztalja, a híveket nem törték meg az egyházmegye házatájáról korábban érkező negatív hírek.

- Először is szeretném leszögezni: az ügyet egyes sajtótermékek fújták fel, ezért nem is szeretnék erről bővebben beszélni. A hívek most is ugyanolyan örömmel fogadnak, mint előtte. Nincs tehát arról szó, hogy leírtak vagy taccsra tettek volna.

Hogy pontosan kik akarnak ártani az egyháznak, Mayer Mihály nem akarta részletezni, annyit azonban elmondott: „vannak, akik nem a keresztény értékrend drukkerei". Szívesebben beszélt a munkájáról, amely során a szociálisan nehéz helyzetbe kerültekre továbbra is nagy figyelmet fordít, akárcsak a fiatalok keresztény szellemű nevelésére.

- A szociális problémának több aspektusa van, ezek egyike a szellemi-lelki. Erről keveset beszélnek, pedig aki például nem tud írni, hatalmas hátrányba kerül. Amikor azt vállalom, hogy szeretetből elmegyek a kisebb falvakba segíteni, munkámmal a legszegényebb réteget támogatom. 

Utódjáról, Udvardy Györgyről is kérdeztük a volt megyéspüspököt, róla Mayer Mihály azt mondta: "a Pécsi Egyházmegye jó kezekbe került". 


Képünkön
Mayer Mihály. 

A PÉCSI ÚJSÁG.HU ARCHÍV VIDEÓJA:

Mayer Mihály utolsó Karácsony éjféli szentmiséje - regnáló püspökként, tavaly, 2010-ben - a pécsi bazilikában



Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva