Augusztusban tartják Havas Boldogasszony nagybúcsúját

2016. július 25. hétfő 13:54

Augusztusban tartják Havas Boldogasszony nagybúcsúját

Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok - megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat - templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére.

A legenda szerint az úgynevezett Kakasdomb meredek emelkedőjén cipelték fel hátukon és vállukon az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. A templom 1697-re készült el, azóta várja a búcsúsokat és Mária-tisztelő zarándokokat. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak Szűz Mária ünnepeire.

Augusztus 4-én, csütörtökön 18 órakor imaóra lesz rózsafüzérrel és litániával. 19 órakor szabadtéri szentmisét mutat be Udvardy György pécsi megyéspüspök. 20:30-kor görögkatolikus szent liturgiát végez Zajácz Gábor parókus. Utána szentségimádás lesz éjfélig. 23 órakor zsolozsmát imádkoznak a zarándokok. Éjfélkor szentmisét mutat be az elhunyt zarándokokért Bagi Ádám újmisés atya a Veszprémi Főegyházmegyéből. Ezt követően virrasztásra lesz lehetőség a templomban reggelig.

Augusztus 5-én, pénteken 7:30-kor imádságos, énekes körmenet indul a Szent Ágoston-templomtól a Havihegyre. 8:30-kor horvát nyelvű szentmisét mutat be Bacsmai László esperes, szekszárdi plébános. 10 órakor Lápossy Péter újmisés atya végzi a szentmisét, amelynek végén újmisés áldásban részesíti a jelenlévőket. 11:30-kor német nyelvű szentmisét mutat be Wigand István bonyhádi plébános. 15 órakor rózsafüzér-imádság kezdődik, amelyet loretói litánia követ. 16 órakor lesz a búcsú napját lezáró szentmise, amelyet Takács Gábor kanonok, bólyi plébános mutat be. A szentmisét követően ünnepélyes körmenet lesz, majd szerény agapéra hívják a jelenlévőket.

Augusztus 7-én, vasárnap 15 órakor a Szent Ágoston-templomtól körmenet indul népviseletbe öltözött fiatalok közreműködésével, hogy imádkozva, énekelve vonuljanak fel a Havihegyre. A 16 órakor kezdődő szentmisét Berecz Tibor újmisés atya mutatja be, jó idő esetén szabadtéren, amelynek végén újmisés áldásban részesíti a jelenlévőket. A szentmise a havihegyi hagyományoknak megfelelően a nemzetiségek részvételével zajlik, bizonyos olvasmányok és énekek horvát, illetve német nyelven hangzanak el. A szentmisét követően szeretettel várnak mindenkit a Tettyére egy jó hangulatú, színvonalas horvát kulturális műsorra.

Forrás: Pécsi Egyházmegye