Átadták Pécs díjait a Szociális Munka Napja alkalmából

2015. november 16. hétfő 14:30

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése évről-évre elismeri azok tevékenységét, akik életművükkel vagy munkásságukkal gyarapították Pécs gazdasági, tudományos, kulturális és művészeti értékeit, vagy szakterületükön kimagasló eredményt értek el. A város életében kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó polgárok, szervezetek részére érdemeik elismeréseként szakmai kitüntető díjak adományozhatók. 

A Szociális Munka Napja alkalmából hétfőn négy szakmai díjat adtak át: a 2014.évi és a 2015.évi Kalmár Rózsa-díjat és a 2014. és 2015. évi Esztergár Lajos - díjat.

Kalmár Rózsa Díj

A Kalmár Rózsa Díj 2014. évi díjazottja: Szücs Edit.

Vannak szakemberek, akik azt a hivatást választották maguknak, hogy rászoruló embertársaikon segítsenek. Tehetségükkel és kitartásukkal mások méltóságát, előrehaladását, fejlődését szolgálják. A Magyar Vöröskereszt Baranya megyei szervezetének igazgatónője, Szücs Edit ezen célok mentén dolgozott több évtizedig, humanitárius tevékenységet végezve.

Sokat tett az Ifjúsági Vöröskeresztes Mozgalom fejlesztéséért. Az oktatás-nevelés terén számos egészségnevelési programot szervezett. A véradások népszerűsítését, az elsősegélynyújtás társadalmasítását elhivatottan végezte. Számtalan önkormányzati és civil szervezettel, intézménnyel alakított ki együttműködést.

A Társadalmi Tanácsadó Szolgálat létrehozásával és működtetésével a fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak és szülőknek nyújtott hasznos segítséget. A 80-as évektől drogprevenciós programokat is szervezett. Számos ruha- és adománygyűjtést, táborokat, egészségnevelési programokat koordinált.

A rendszerváltáskor erdélyi menekültek segítésében, a délszláv háború idején a menekültek elhelyezésében, gondozásában kiemelkedő aktivitással vett részt.
A lelkiismeretes, fáradhatatlan, több évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért, életpályája méltó elismeréseként Pécs városa a Kalmár Rózsa-díjat 2014-ben Szücs Editnek adományozta.

A Kalmár Rózsa Díj 2015. évi díjazottja a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány.

Az alapítvány a Pécs, Komló, Mohács és kistérségeik egyik vezető otthoni hospice ellátó szolgálata. Az elmúlást számos társadalmi tabu övezi. A hospice mozgalom célja a végstádiumú, daganatos betegek és hozzátartozóik lelki és gyakorlati segítségnyújtása mellett a halált övező társadalmi tabuk feloldása is. A hospice szemlélet lényege a betegek testi és lelki tüneteinek enyhítésére kialakított ellátás, mely a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését tartja elsődlegesnek. Közös érdekünk, hogy életünk végét méltó módon, megfelelő támogatás mellett tölthessük el. A hospice önkéntesek jelenléte megakadályozza a beteg elmagányosodását, a család elszigetelődését, biztosítja a beteg állandó felügyeletét.
A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány jelenleg 33 fős szervezete a fekvő- és járóbeteg-ellátás szakorvosaival, háziorvosokkal, ápolási-, gondozói szervezetekkel, további egészségügyi intézményekkel együttműködve végzi tevékenységét. Az ellátásban orvosok, szakápolók, pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok, szociális munkások, lelkészek és önkéntes segítők vesznek részt.

Az Esztergár Lajos-díj 2014. évi díjazottja Koszorús Pál.

Koszorús Pál a Pécs-Normandia LIONS Club 1992-ben történő megalakulása óta a klub tagja. Az évek során kétszer választották meg az elnöki pozícióra, 10 éven keresztül a klub kincstárnoka volt, valamint számtalan Lions kitüntetés tulajdonosa. A klub a régióból érkező, elsősorban a Pécsett kezelt leukémiás és tumoros megbetegedésű gyerekek szülei számára tart fenn ingyenes szülőszállást. Az igények növekedése miatt ma már a gyermekklinika többi osztályán kezelt gyermekek szülei is igénybe vehetik a szállást gyermekük gyógykezelésének időtartama alatt.
Mindez egy közösség 20 évi munkája, amelyben Koszorús Pál meghatározó szerepet vállalt a szállás mindennapi munkáinak felvállalásával, anyagi támogatásával. Mindezt azokért a gyermekekért és szüleikért tette, akik e nélkül a lehetőség nélkül nem tudnák együtt felvenni a harcot a betegséggel szemben. A szállást eddig már több, mint 35000 éjszakára vették igénybe a szülők.
Koszorús Pál mindezt a civil szféra keretében tette, példát mutatva arra a hatalmas lehetőségre, amellyel a helyi önszerveződő közösségek eredményesen segíthetik a rászorultakat. Méltón képviseli a nemzetközi és a hazai LIONS mozgalom jelszavát: szolgáljuk, mindazokat, akik segítségre szorulnak.

Önzetlen humanitárius tevékenysége elismeréseként Pécs városa az Esztergár Lajos Díjat 2014-ben Koszorús Pálnak adományozta.

Az Esztergár Lajos Díj 2015. évi kitüntetettje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoportja:

A hit védelme és a szegények istápolása. Több mint 900 éve ez valamennyi máltai szervezet jelmondata a világban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 1990-ben alakult. A Pécsi Csoport tevékenységének célja, hogy Pécsett és a környék falvaiban segítséget nyújtsanak a rászoruló, hátrányos helyzetben lévő családoknak, beteg embereknek, a fogyatékkal élő gyermekeknek. Feladataik között szerepel a nyomortelepeken, elzárt területeken élő emberek felemelése és integrálása a társadalomba. Szolgáltatásaik közül legjelentősebb a hajléktalan ellátó intézményekben, az utcai gondozószolgálatokban, az idős- és napközi otthonokban nyújtott segítség.

Külön elismerésre méltó, hogy az országban először a Máltai Szeretetszolgálat készíttetett szemüveget hajléktalan embereknek, indította útjára a jelzőrendszeres házi gondozást, és szervezte meg az európai hírűvé vált Befogadó falu programot. A Tanyagondnoki szolgálat István-aknán nyújt segítséget a közszolgáltatások eléréséhez és az alapvető szükségletek kielégítéséhez.

2014-ben a SPAR áruházlánccal közösen tartós élelmiszert gyűjtöttek, melynek eredményeként 330 darab 8 kg-os élelmiszer csomagot osztottak ki karácsonykor a rászoruló családoknak. Német és magyar adományozóik jóvoltából 600 gyermek számára tették örömtelibbé az ünnepeket karácsonyi műsorral és ajándékcsomaggal.

Forrás: Pécs önkormányzata