Átadták a Magyarországi Németek Bora 2017 díjakat

2017. április 09. vasárnap 11:45

Átadták a Magyarországi Németek Bora 2017 díjakat

Több mint hatszáz nedűt értékeltek a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete borversenyén Mecseknádasdon.


Április 8-án tartották a Magyarországi Németek Országos Borversenyének díjátadó ünnepségét Mecseknádasdon. A baranyai településen csaknem három évtizedes hagyományra visszatekintő megmérettetés tizedik alkalommal országos merítésű, azóta közösen szervezi a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával.

Az évről évre egyre rangosabb versenyre az idei esztendőben kiemelkedően sok nedűt neveztek, amelyek jó minősítésben és kitüntető címekben reménykedve szálltak versenybe. Ezúttal is a „Magyarországi Németek Bora 2017" kitüntetés volt valamennyi közül a legelőkelőbb. Idén a „Magyarországi Németek Fehérbora" a mecseknádasdi Garai Pincészet 2016-os sauvignon blanc-ja a lett, a „Magyarországi Németek Vörösbora" címet a Vin Art Pincészet 2012-es villányi cabernet sauvignon-ja érdemelte ki, a „Magyarországi Németek Rozéborává" pedig a soltvadkerti Erdős Borászat 2016-os kékfrankos rozéját választotta a zsűri.

A három fődíjas bor egyike, a Magyarországi Németek Fehérbora szekszárdi szőlőből, szekszárdi birtokon készült - meséli a nedű büszke gazdája. Garai Zoltán elmondta, hogy a bogyózás után a szőlő rögtön a présbe került, és a levegőtől elzártan hűtötték. A mustot 15 fokon erjesztették. Az eljárás segítségével, valamint a sok odafigyelés eredményeképp az illatos szőlőből magas minőségű, gyümölcsös bor született. - A szekszárdi birtokunkon működő vállalkozásunk csak három éve működik, azelőtt hobbiborászok voltunk. A mecseknádasdi borversenyre szinte minden esztendőben nevezünk: igyekszünk évről évre az új borainkat elhozni és azoknak jó minősítést érdemelni ki. Számos érmet és kupát nyertünk már, de évek óta vártunk arra, hogy végre a miénk legyen a Magyarországi Németek Bora kitüntetés. Boldogok vagyunk, hogy ez most sikerült. Az pedig, hogy mecseknádasdi származású „sváb gyerekként" itthon vehettem át a díjat, különösen értékessé teszi az elismerést.

Képünkön a díjazottak, jobbra Garai Zoltán. 

Forrás: MNOÖ