Átadás előtt a mohácsi vágóhíd: a régióban minden vetélytársát lekörözi a létesítmény

2016. szeptember 09. péntek 16:42

Átadás előtt a mohácsi vágóhíd: a régióban minden vetélytársát lekörözi a létesítmény

Videó! A Market Építő közel jár a mohácsi vágóhíd átadásához, melynek építésénél az óriási mennyiségű lakatosmunka, a kivitelezéssel párhuzamosan folyó tervezés, a különleges padlóburkolat és a mindent felülíró technológia jelentették a legnagyobb kihívást. A létesítményben sok pécsi is dolgozik majd, ugyanis a baranyai megyeszékhelyen található, bezáró húsüzemben foglalkoztatottak többsége vállalta a mohácsi munkavégzést.

Elkészültek a Mohácson épülő vágóhíd szociális részei, átadásuk folyamatosan halad - értesült a magyarepitok.hu a kivitelező Market Építő Zrt.-től. „Az épület istálló és vágóhídi része is kész építészeti oldalról, ezeken a területeken a technológia kiépítése folyik szeptember végéig" - nyilatkozta Kiss István, a magyar tulajdonú cég műszaki igazgatója. „A további részek, a csontozó, a csomagoló és a tároló átadása a technológia készültsége függvényében ütemezetten történik, szintén 2016 szeptember végéig."

Kulcsszerepben az acélszerkezet

A szakmában kiemelkedő méretűnek számító létesítmény egy műszakban évi egymillió sertés vágására és darabolására lesz alkalmas, kivitelezése több szempontból is komoly kihívást jelentett a Marketnek.

„Az egyik kiemelkedő feladatot a roppant mennyiségű és nagy precizitást igénylő lakatosmunka adta" - fogalmazott Kiss István. „A gépészet és a feldolgozó rész elválasztása egy külön gépészeti szint kialakítását tette szükségessé, melyet teljes egészében acélszerkezettel oldottunk meg."

Így fest a levegőből a létesítmény:


Ennek az acélszerkezetnek kellett a gépészetet, a higiéniai álmennyezetet és a technológiát is tartani, ami nagyon pontos tervezést és kivitelezést igényelt. A műszaki igazgató elmondta, a feladatot a rövid határidő miatt csak több lakatos alvállalkozóval párhuzamosan tudták kivitelezni. „Nagy szolgálatot tett a Market hasonló szerkezeteknél szerzett tapasztalata, illetve az alvállalkozóinkkal létrejött sokéves munkakapcsolat."

A tervezésnek le kellett hajráznia a kivitelezést

A lapnak interjút adó szakember hosszasan kitért a tervezésre, melynek speciális követelményeknek kellett megfelelnie. „A tervezés egész kivitelezést végigkísérte, és kíséri még most az átadás előtti időszakban is, tekintve, hogy a Market feladatainak befejezése után a technológia építése, kiegészítése még hónapokig folytatódik."

A Távol-kelet, a Pick és a magyar kiskerhálózat a célkeresztben

A vágóhidat építtető MCS Vágóhídtól a magyarepitok.hu úgy értesült, az új üzem az első műszakban alapvetően három piac folyamatos kiszolgálását látja majd el. E három piac veszi fel a termékeik 90 százalékát. Egyrészt a hazai kiskereskedelemben széles körű, friss kínálattal lesznek jelen, másrészt Távol-keleti export piacokra (Kína, Japán, stb.) magas minőségű, speciálisan megmunkált húsrészeket szállítanak, harmadrészt a Pick Szeged Zrt. alapanyagigényét elégítik ki a lehető legjobb minőségű, friss, hazai sertéshússal. 

A tervezés során a szokásos feladatokon túl folyamatos egyeztetést tett szükségessé a vágóhídra telepítendő technológia. „A tendertervekhez képest tervezőink az épületet több szempontból is használhatóbbá, a beruházó igényeihez jobban illeszkedővé tették" - árulta el az igazgató. „Kezdték ezt az épület szerkezetének áttervezésével, mely nagyobb fesztávok építését tette lehetővé az épületen belül.
A bonyolult épület szükségessé tette a teljes épület 3D-s modellezését. „Ezzel egyrészt fel tudtuk deríteni a térbeli ütközéseket, másrészt a szintén 3D-ben tervező holland technológiai beszállító, az MPS terveit is be tudtuk illeszteni a saját modellünkbe."

A megfelelő padlót több körön át keresték

A tervezésen túl további komoly kihívást jelentett a speciális padlóbevonat elkészítése, ami végigkíséri az állatok teljes feldolgozását a vágástól az elszállításig. Ennek a felületnek jelentős terhelés mellett a takarításból származó hőhatással, illetve kémiai hatásokkal szemben is ellenállónak kell lennie. „Itt már a megfelelő anyag kiválasztása is eleve sok munkánkba került" - hangsúlyozta Kiss István. „Több körös tesztelést végeztünk, majd fel kellett derítenünk az anyagok beépítésére alkalmas kivitelezői kapacitást, és csak ezután lehetett a bevonat építését megkezdeni." A többlépcsős folyamatban egy 10 és 20 milliméter vastagságú bevonatrendszer készül, komoly síkpontossági és higiéniai követelményekkel.

Percekkel a csontozás után kész a csomagolás

Az üzemben kézi-, vákuum-, és védőgázas csomagolósor is kiépül. Ezek mindegyike más-más igényeket elégít majd ki, a védőgázas egység például friss darált húst szolgáltat a hazai piacra. A háromféle eljárásban három dolog közös: a tökéletes higiénia, a rugalmasság és a gyors feldolgozás.
A gyorsaság komoly előrelépést biztosít a termékek minőségében azáltal, hogy a darabolás és csontozás után percek múlva zárt csomagolásba kerül a húsáru. „Ez minden piacunkra egyaránt fontos ahhoz, hogy a lehető legmagasabb minőségű hústermékekkel tudjuk ellátni a fogyasztóinkat", fogalmazott a cég tájékoztatója.
A fagyasztott húsrészek hűtött konténerekben, vízi úton jutnak el kínai, szingapúri, Hong-kongi és japán kikötőkbe. „A Mohácson kialakított üzemben olyan tiszta tereket és gyors feldolgozást biztosító technológiákat alkalmazunk, melyekkel még a távoli országokban történő értékesítés kockázatai is minimalizálhatóak." 

A technológia mindent felülírt

A beruházás két szakaszra oszlik, a második ütemben épül meg a vágóhidat kiszolgáló logisztikai és csomagoló üzem. Utóbbi a legmodernebb technológiát képviseli, ami lehetővé teszi a beruházó MCS Vágóhíd Zrt. számára, hogy a legtávolabbi piacokat is elérje áruival. Kiss István arról számolt be, hogy a Market részéről nagy rugalmasságra volt szükség a technológiához kapcsolódó építészeti, elektromos és gépészeti feladatoknál. „Ezek voltak a legnehezebben teljesíthető igények. A technológia itt minden esetben előnyt élvezett a kapcsolódó épületrészekkel szemben, akár azon az áron is, hogy egyes területeken a már megépített szerkezeteket át kellett alakítanunk."

A rugalmasság lehet a legfőbb versenyelőny

Az MCS Vágóhídtól írásban kapott válaszok szerint a legmodernebb technológia alkalmazásával egyrészt hatékonyságban (azaz működési költségben), másrészt élelmiszer-biztonságban (azaz a termékek szavatossági idejében) kerülnek előnybe a hazai és régiós versenytársakhoz képest.

Azt ugyanakkor elismerik, hogy a nagy, Nyugat-európai versenytársak szintjét még csak elérik, velük mennyiségben nem tudják felvenni a versenyt. „Ezért lesz fontos elem a hatékonyságon és az élelmiszer-biztonságon túl a rugalmasság. Ez azt jelenti, hogy olyan speciális piaci igényeket is igyekszünk kielégíteni majd (pl. Távol-keleti vevők), amelyeket a nagy versenytársaink méretüknél fogva nem tudnak" - áll a tájékoztatóban. „Itt természetesen támaszkodunk majd a Pick Szeged szakembereinek évtizedes- és a cég másfél évszázados húsipari tapasztalatára és szaktudására."

Forrás: magyarepitok.hu