Árki szerint puccskísérlet történt a Tüke Busznál, vizsgálatot rendeltek el a sofőrök sztrájkja miatt

2012. december 21. péntek 11:27

Árki szerint puccskísérlet történt a Tüke Busznál, vizsgálatot rendeltek el a sofőrök sztrájkja miatt

Azonnali, átfogó vizsgálatot rendelt el a polgármester a Tüke Busznál a mára kialakult helyzet, illetve a nem hivatalos sztrájk miatt. A buszsofőrök harmada ugyanis nem vette fel a munkát péntek reggel Pécsen, a baranyai megyeszékhely közösségi közlekedését ellátó Tüke Busz Zrt.-nél, ezért több járat is kimaradt a reggeli csúcsidőszakban.

A társaság vezérigazgatója, Árki Sándor délelőtt közleményt adott ki, amelyben azt írja: "napok óta folyik az a puccskísérlet a Tüke Busznál, amely ma reggel érte el a csúcspontját". A közlemény szerint csütörtökön 50, pénteken további 42 sofőr, azaz a gépjárművezetők harmada nem volt hajlandó felvenni a munkát, a buszok meghibásodására hivatkozva.

Árki Sándor szerint azonban a munka megtagadásának valódi oka az, hogy jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek a sofőrök, amelyeket a cég nem tud támogatni. A vezérigazgató megjegyzi, „a pécsi buszsofőrök átlagosan havi 200-220 ezer forintot kapnak kézhez nettóban, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban".

Hozzátette: a Tüke Busz nincs abban a helyzetben, hogy a követelt 20-30 százalékos béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja. A vezető szerint mind a cég-, mind a városvezetést napokkal korábban megfenyegették a „sztrájk" szervezői és ötletadói, hogy amennyiben nem teljesül a béremelés, a „buszok igen nagy számban fognak meghibásodni"! A cégnél a járművek hivatalos szakértői műszaki átvizsgálása jelenleg is folyamatban van - szól a közlemény - eddig azonban nem találtak olyan hibát a buszokban, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést. A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól Sovák Attila, forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Közleményt adott ki a Polgármesteri Kabinetiroda is, amely szerint Páva Zsolt polgármester belső vizsgálatot rendelt el a helyzet tisztázása érdekében.

"A hajnali órákban ugyan tájékoztatta a városvezetést a munkabeszüntetésről és a belső puccs-kísérletről a Tüke Busz vezetője, de a polgármester mégis további belső vizsgálatot kért a részletek pontos tisztázása miatt.

 

A városvezetés tudni szeretné, pontosan kik és miért szervezték meg a puccsot, de választ várnak arra is, mi az oka annak, hogy folyamatosan negatív visszajelzések érkeznek a Tüke Busz működésével és teljesítményével kapcsolatban a pécsiektől.

Polgármesteri Kabinetiroda
Pécs, 2012-12-21"



EQM - MTI - Fotó: Kováts Judit