Arany fokozatú elismerésben részesült a pécsi Mácsai Antal

2016. május 31. kedd 11:16

Arany fokozatú elismerésben részesült a pécsi Mácsai Antal

Több évtizedes munkája során tanúsított vöröskeresztes tevékenysége elismeréséül arany fokozatú elismerésben részesült Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Az elismerést ünnepélyes keretek között adták át Mácsai Antal részére, ahol az arany fokozatú érdemjel mellett, a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége által aláírt elismerő oklevelet is átvette az igazgató.

Korábban már ezüst érdemjellel is elismerték Mácsai Antal munkáját, aki már hosszú évekkel ezelőtt elkötelezte magát a Magyar Vöröskereszt mozgalma és munkája mellett. Már a Tolna Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság Szekszárdi Kirendeltség törzsparancsnok helyetteseként, majd kirendeltség vezetőként is szoros együttműködésben dolgozott a szervezettel. Munkája során fontos célként határozta meg a hivatásos és önkéntes szervezetek együttműködésének folyamatos fejlesztését, és a kölcsönös segítségnyújtást.

Baranya megyébe kerülve, Mácsai Antal hasonló alapelvek szerint folytatta tovább a munkát. A vöröskereszt munkatársai szinte kivétel nélkül közreműködtek a katasztrófavédelem gyakorlataiban, és az önkéntes mentőszervezetek tagjai között több vöröskeresztes szakembere megtalálható. Szaktudások elengedhetetlenül fontos a humanitárius segítségnyújtás és az egészségügyi biztosítás során. A katasztrófavédelem megyei és helyi szervei minden évben több alkalommal is helyszínt biztosítanak a véradásokhoz, és az állomány tagjaira nagy számban donorként is számíthat a szervezet.

A hosszan elhúzódó események, mint például a 2013-as dunai árvíz, vagy a 2014-es drávai áradás kiváló példa volt arra, hogy a katasztrófavédelem és a humanitárius szervezetek kölcsönös együttműködésen alapulva azon dolgoznak, hogy megóvják a lakosságot, az anyagi javakat, valamint szükség esetén segítséget nyújtsanak a bajba jutott és rászoruló embereknek.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - Fotó: youtube.com