Apró csodák költöztek a Pécsi Állatkertbe, csak mikroszkóppal láthatjuk őket - VIDEÓ

2017. március 27. hétfő 16:56

Apró csodák költöztek a Pécsi Állatkertbe, csak mikroszkóppal láthatjuk őket - VIDEÓ

Egy csepp vízben is elférnek a Pécsi Állatkert új lakói - a speciális tartályokban élő, mikroszkóp alatt megszemlélhető apró teremtményeket hétvégén mutatták be a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. és a Zoo víz világnapi családi programján. 

Az országosan egyedülálló látványosság a pécsi vízszolgáltató támogatásával valósult meg, a mini ökoszisztémák a víz és az élet körforgását szemléltetik.

Mindennapjaink láthatatlan kísérői

A minket körülvevő természetes világ kétharmada szabad szemmel nem látható, ebből ad ízelítőt a pécsi MIKROVILÁG, ahol a látogatók növényi és állati planktonokat figyelhetnek meg: így például színes fényt kibocsátó, világító algákat, kerekesférgeket és sórákokat. Ezek a parányi, ősi élőlények nélkülözhetetlenek, az élet alapját jelentik (a tengeri fitoplanktonok a légkör oxigénjének 90 százalékát állítják elő, emellett a vízi tápláléklánc alapját alkotják). Évmilliókkal ezelőtt ilyen mikroorganizmusok alakították ki a Földön az élhető környezetet, tisztították meg a levegőt, vizeket.

Milliárdnyi apró munkatárs: mikrobák a pécsi szennyvíztelepen

Hasonlóan jár el a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. is, amely a természetes vizekben zajló öntisztulási folyamatokat lemásolva a pécsiek szennyvizéből tisztított vizet, áramot, hőenergiát és komposztot állít elő a szennyvíztisztító-telepen és a biogáz erőműben. A munka nagyját ráadásul az állatkerti tartályokban élőkhöz hasonló mikroszkopikus lények végzik, amelyekből több milliárd áll „alkalmazásban" a telepen: naponta átlagosan 26 ezer köbméternyi szennyvizet ártalmatlanítanak és 6500 köbméter biogázt termelnek. Ez a visszaforgatott energia működteti magát a szennyvíztisztítást, így a használt vízből új élet, új energia fakad.

A Pécs Zoo szórakoztató és oktatást is szolgáló új kiállítási eleme mindezt segít megismerni. A mini életközösségeket nevelő akváriumokat az állatkert szemléletformáló zoopedagógiai programja részeként alakították ki a TETTYE támogatásával.


Tengertől a világűrig

Ezek a hasznos szervezetek a jövőt hordozhatják magukban: a mikroszkopikus élőlények megismerése hozzájárulhat a Föld globális problémáinak enyhítéséhez. Kutatások folynak például a növényi planktonok bioüzemanyagként való felhasználásáról, alkalmaznak műanyagot lebontó mikroorganizmusokat, de olajfaló mikrobák segítettek megtisztítani az olajkatasztrófa által sújtott Mexikói-öböl vizét is.

A sórákok még a világűrt is segítenek felfedezni: a miniatűr élőlényeket számos űrkísérletben használták a kozmikus sugárzás biológiai hatásának tesztelésére, de a gyorsulást és a gravitáció hiányát is vizsgálták rajtuk például az Apollo-16, Kozmosz-782, Foton-10 programok során.

Forrás: Tettye Forrásház Zrt.