Annyit kérnek a pécsi taxisok az utasoktól, amennyit éppen nem szégyellnek

2017. július 27. csütörtök 15:24

Annyit kérnek a pécsi taxisok az utasoktól, amennyit éppen nem szégyellnek

Egyik nap ezerháromszáz, egy héttel később ezerötszáz, majd legvégül ezerhatszáz forintért tette meg taxival ugyanazt a távot egyik olvasónk. Mindannyiszor a jól ismert 900-as jelzésű autókkal ment, nyugtát egyszer sem kapott. Egyre több szabálytalanságra bukkan az adóhivatal.

Gyakorlatilag kiszámíthatatlan, hogy a nagyobb társaságokhoz nem tartozó, általában a 900-as jelzéssel közlekedő szabadúszó taxisok mennyiért viszik az utasokat. Ugyanazon a távon, ugyanabban az időszakban több száz forintos eltéréssel szállítanak. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól beszámoló olvasónk szerint az összeget - éjszaka lévén - a forgalom sem befolyásolhatta.

Mint munkatársunknak elmondta, az árkülönbség azért is érthetetlen, mert az autókban feltüntetett díjszabások forintra megegyeztek.

Magay Miklós, a pécsi önkormányzat városüzemeltetési főosztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, Pécsett nincs hatályban kifejezetten a taxis szolgáltatásokra vonatkozó rendelet. Így tehát értelemszerűen a fuvardíj nagyságát sem írják elő.

A szakember úgy látja, központilag kellő részletességgel szabályozzák a tevékenységet, így helyi szinten „nem indokolt további feltételek támasztásával beleszólni a piaci folyamatokba".

„Mindenki úgy próbál talpon maradni, ahogy csak tud”

A témával kapcsolatban természetesen kíváncsiak voltunk a taxisok véleményére is. A felkeresett szabadúszók közül névvel egyikük sem szeretett volna nyilatkozni, inkognitójukat megőrizve is csak ketten mondták el álláspontjukat. Szerintük nehéz helyzetben vannak a pécsi személyszállítók, alig lehet nyereséget elérni, így - mint egyikük mondat - „nem csoda, hogy mindenki úgy próbál talpon maradni, ahogy csak tud".

Az önkormányzat kizárólag a taxis drosztok szabályszerű használatát figyeli, ám a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai már jóval több részletre kíváncsiak az ellenőrzések során.

- A revizorok vizsgálják többek között a nyugtaadást, az online pénztárgépek szabályszerű használatát, a bejelentési és bevallási kötelezettségek teljesítését - tudtuk meg Barlai Krisztinától, a NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferensétől.

Hozzátette: a nyugtaadás elmulasztása, valamint adószám nélkül végzett tevékenység miatt több esetben szabtak ki bírságot a közelmúltban.

- Tavalyhoz képest az idei első félévben több megállapítást tettek az ellenőrök. Továbbra is vannak olyan taxisok, akik a szabályokat figyelmen kívül hagyva, az utazókat becsapva próbálnak bevételhez jutni, ezzel hátrányosabb helyzetbe hozva vállalkozótársaikat - fogalmazott.


Képünk illusztráció. 

Palotás P.