Amíg nem késő: állandó rendőri jelenlétet szeretnének a sulikhoz közeli zebráknál a szülők

2017. május 23. kedd 07:15

Amíg nem késő: állandó rendőri jelenlétet szeretnének a sulikhoz közeli zebráknál a szülők

Tizenkét oktatási intézmény közelében segítették a zebrán átkelő gyerekeket a rendőrök még tavaly ősszel, a tanévkezdéskor. Mivel az elmúlt időszakban több baleset is történt a gyalogos átkelőhelyeken, a szülők egy része újra azt szeretné, hogy iskolakezdéskor és délután ismét állandó legyen a zsaruk jelenléte a zebráknál.

Egyre gyakrabban merül fel az iskolai megbeszéléseken, szülői értekezleteken a gyerekek biztonságos közlekedése. Az elmúlt napokban történt gázolások (főleg az, amely során egy kilencéves kislány sérült) és a számos olyan eset, amikor csak egy hajszálon múlott a baj, érthetően nyugtalanságot szül.

Az autósok szerint gyakran előfordul, hogy a gyerekek körültekintés nélkül lépnek le az útra, a telefon nyomkodása vagy éppen a zenehallgatás ugyanis elvonta a figyelmüket. Persze, a gépkocsivezetők egy részének sem ártana több figyelem vagy nagyobb előzékenység a közlekedés során.

Tavaly szeptemberben a tanítási napokon tizenkét általános iskola közelében voltak állandó vendégek a rendőrök reggel és délután, hogy segítsék a lurkók átkelését a zebrákon. Mint azt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál munkatársunknak elmondták, a fokozott jelenléttel természetesen a biztonságos közlekedés elősegítése volt a céljuk. Az akció pedig elérte a célját, a szülők nyugodtabban engedték el a gyerekeket, éppen ezért egyre többen szeretnék, ha az egyenruhások újra minden reggel az iskolák közelében teljesítenének szolgálatot.

Kérdésünkre közölték, a járőrszolgálatok alkalmával kiemelt figyelmet fordítanak a sulik környékére, valamint az intézmények közelében lévő „gyalogosátkelőhelyek rendjének biztosítására".

A tavaly őszihez hasonló állandó jelenlét azonban nem tapasztalható a zebráknál, várhatóan csak ismét az iskolakezdéskor fognak bele hasonló akcióba.


Képünkön: rendőr segítik az átkelést. 

Palotás P. - Fotó: police.hu