Állandó társaságot kapott Weöres Sándor bronzszobra a Király utcában

2017. április 13. csütörtök 08:38

Állandó társaságot kapott Weöres Sándor bronzszobra a Király utcában

Ennél közelebb vendéglátó-ipari egység egy köztéri szoborhoz már nem költözhet. Látszatra teljesen olyan a helyzet, mintha a pécsi belvárosban, Weöres Sándor nemesfémbe öntött alakja tényleg ott ülne a Király utca nyugati végén. Ahhoz képest, hogy mennyire új az alkotás, már több dolog történt vele, mint a közvetlen szomszédjával, a Hunyadi Jánost ábrázoló lovas szoborral, hat évtizednél hosszabb története során.  

Kligl Sándor szobrász köztéri zsánerszobra 2014. november 11-től áll, pontosabban ül a helyén. A magyar költészet nagy alakját, Weöres Sándort mutatja, amint egy kávéházi asztalnál mereng. Talán éppen egy rímen töpreng a poéta, aki amúgy itt járt egyetemre. Sőt, a város közművelődési könyvtárának is volt igazgatója, még 1943-ban. Tehát, valóban méltó arra, hogy emléket állítson neki az utókor.

Ehhez képest már az avatás is botrányosra sikeredett. Ez az emlékezetes lisztszórásban nyilvánult meg. Amikor egy művészkolléga úgy gyakorolt műkritikát, hogy búzaőrleményt hintett a költő fejére, tiltakozásul.

Ezután társat is kapott a gyermekversek avatott mestere. Egy élő ember személyében, aki önmagát is belekomponálta a látványosságba, éveken keresztül.

Nem idegen a miliő

Weöres Sándor nem került számára idegen környezetbe. Az irodalmárról közismert, hogy szeretett bort kortyolgatni. Amit hitvese, Károlyi Ami néha zokon is vett tőle. Ennek bizonyítékaként fennmaradt egy kézírás is, ahol a férj megígérte feleségének, miszerint naponta fél liter nedűnél többet nem fogyaszt el. Kivéve a havi egy alkalmat, amit nem részletezett, még 1948-ban kelt levélkéjében.

Most meg itt van ez a terasz, a tavaszi vendéglős kitelepülés esete. Ami karnyújtásnyira került Sándor bátyánk alakjához. Erről kérdeztük hát a városházát.

A Polgármesteri Kabinet válasza a következőként szólt:
„Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2008. (10.15.) a közterületek használatáról szóló rendelete alapján engedélyezi a kitelepüléseket. Az említett vendéglátó-ipari egység az üzlet homlokzatával érintkező közterület használatára kapott engedélyt. A szobor jelenleg is megközelíthető."

Pucz Péter - Fotó: Kálmándy Ferenc