Alig van utas a pécsi éjszakai buszokon - jelzés nélkül vágtatnak át a városon a sofőrök?

2012. augusztus 26. vasárnap 19:31

Alig van utas a pécsi éjszakai buszokon - jelzés nélkül vágtatnak át a városon a sofőrök?

Hoppon maradt utasok keresték meg szerkesztőségünket, akik arról panaszkodtak, hogy az egyik pécsi éjszakai busz hajnali negyed háromkor hagyta őket megállóban. Mint írták, a jármű jelzés nélkül közlekedett, a buszmegállóhoz érve pedig még csak nem is lassított. A Tüke Busznál azt mondják, GPS-rendszerrel ellenőrzik, hogy a buszok menetrend szerint járnak-e.

„Augusztus 2-án, csütörtök hajnalban több utastársammal együtt vártam a 2.15-ös kertvárosi éjszakai buszt a Zsolnay-szobor megálló padjainál. A jármű meg is érkezett, ám a jelzés nélkül közlekedő busz ahelyett, hogy megállt volna, lassítás nélkül továbbhaladt" - írta egyik olvasónk.

A levélíró szerint nem ez volt az első ilyen eset, ezért megkerestük a Tüke Busz Zrt. illetékesét. Bárdossi Marianna, a cég pr-asszisztense ugyanakkor arról tájékoztatta hírportálunkat, az éjszakai járatokkal kapcsolatban az elmúlt időszakban nem érkezett panasz. 

Kérdésünkre elmondta, a buszsofőröknek legalább két helyen, a busz elején és oldalán, de egy belső rendelkezés értelmében az autóbuszok hátsó szélvédőjénél is jelezni kell az adott járat számát. Azt pedig, hogy az éjszakai buszok menetrend szerint közlekednek-e, a forgalmi vezetők a buszokba beépített GPS-rendszer segítségével ellenőrzik. 

Érdemes is ellenőrizni a járatokat, a Tüke Busz Zrt.-nek ugyanis minden utasra szüksége van, lévén az éjszakai buszjáratok csak viszik a pénzt. 

- A szolgáltatás nem nyereséges. Az éjszakai járatok működtetésével elsődleges célunk, hogy lehetővé tegyük az utasok számára a hazajutást a késő esti, éjszakai időpontokban is, legalább a törzsvonalakon - fogalmazott Bárdossi Marianna.

Az éjszakai járatok utasszáma meglehetősen alacsony szinten stagnál: hétköznap mindössze öt-tíz ember váltja meg a 380 forintos jegyet a belváros és Kertváros között közlekedő autóbuszra, de általában pénteken és hétvégén sem nő a forgalom huszonöt fő fölé. 


Képünk
illusztráció. 

Palotás P.