Alattad a föld, fölötted az ég... nálad a fényképezőgép! - Interjú az asztrofotográfussal

2015. március 04. szerda 16:09

Alattad a föld, fölötted az ég... nálad a fényképezőgép! - Interjú az asztrofotográfussal

Több égitestet is elneveztek róla, fotóit a NASA többször választotta a nap fotójának, A The World At Night szervezet egyetlen magyarországi tagja, asztrofotográfus, tanár, amatőr csillagász. Ladányi Tamás még csak 42 éves, de máris hihetetlen eredmények állnak mögötte. Elképesztő munkáit a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben március 8-ig bárki megtekintheti A világ éjszakai arca - nemzetközi csillagászati fotókiállításon Az Eozin Magazin interjúja.

- Gyerekként, de akár felnőttként is sokan szeretik böngészni a csillagos égboltot. Mi kell ahhoz, hogy - ahogy az Ön esetében is történt - ez a rajongás végül hivatássá váljon?

- Megmaradtam gyermeknek, most is azzal foglalkozom, amiért lelkesedni tudok. Hivatássá csak részben vált, legnagyobb motiváció számomra az, ha a kamerámmal a csillagos égbolt alatt lehetek.

- Sok dologgal foglalkozik: asztrofotográfus, tanár, amatőr csillagász. Hogy fér bele ennyi minden az életébe?
- A hétköznapi rutinba ez sokszor elég nehezen beilleszthető a természetellenes bioritmus miatt. Van egy nappali és egy éjszakai énem, amelyek kiegészítik egymást. Valójában a diákokat ugyanannyira szeretem, mint a csillagokat; annyira azért nem állnak távol ezek a dolgok egymástól.

- A The World At Night (TWAN) szervezet egyetlen magyarországi tagja. Hogy működik a meghívás a szervezetbe?
- Az asztofotók minősége, valamint a referenciák alapján, mindkettőnek nemzetközileg is kiemelkedő színvonalat kell képviselnie. A TWAN-on belül engem alapvetően a képeim ötletessége miatt méltányolnak. Ha megnézzük a kiállításom anyagát, akkor ahány kép, annyi féle téma és megvalósítás látható. Rettentően örültem, amikor meghívtak a szervezetbe, attól a pillanattól kezdve megváltozott az életem, és sokkal jobban koncentrálok erre a stílusra.

- Az TWAN által képviselt „asztrotájkép" stílusnak mi a célja?
- A tartalmi része elsősorban a csillagos égbolt és a földi tájak bemutatására irányul. Fontos szempont, hogy az oktatás, ismeretterjesztés számára is jól kommunikálható legyen. Emellett a képek művészi értelemben vett komponálása az az eszköz, amivel igazán látványossá válik egy fotográfia.

- Ami az Ön képeire fokozottan igaz, hiszen ezeket a NASA többször választotta a nap fotójának!
- A NASA honlapján a nap csillagászati képével szerepelni minden asztrofotós számára „piros betűs ünnep". Nagy a versengés, hiszen ma már Dunát lehet rekeszteni a digitális fotókkal, és emellett obszervatóriumok, űrszondák eredményeit is itt jelenítik meg.

- Ha jól tudom, több égitest is viseli az Ön nevét. Melyek ezek és hogyan kerültek az égre?

- Sokáig kettőscsillagok mérésével foglalkoztam, ezért építettem a csillagvizsgálómat is. Az észlelések folyamán két, eddig katalogizálatlan csillagpárra is bukkantam, amelyek aztán a családnevem után kerültek bejegyzésre, LAD 1 és LAD 2 kóddal. Emellett a Magyar Tudományos Akadémia által vezetett projektben egy újonnan felfedezett kisbolygónak a „(181298) Ladányi" nevet adták, az asztrofotós munkám elismeréseként. Nagyon jó érzés, hogy az én nevemet viseli egy, a Mars és a Jupiter között keringő aszteroida.

- Mire a legbüszkébb eddigi szakmai eredményei közül?
- Mindig büszkeséggel tölt el, ha a szép hazai tájainkat a nagyvilág elé tárhatom. A külföldi konferenciák maradandó élményt nyújtanak, így jutottam el legutóbb Iránba és Brazíliába is. Jó érzés, ha külföldön megismerik az embert a munkájáról, például ha megjelenek, akkor egyből mondják, hogy „Mira-image", „Anelemma-image".

- Pécsi kötődésű, hiszen a Pécsi Tudományegyetemen végzett. Ad valamilyen pluszt, hogy most itt vannak kiállítva a fotói?
- Természetesen. Igen megtisztelő számomra, hogy a képeimet volt iskolám és tanáraim előtt mutathatom be. Emellett nagyon szerettem annak idején a várost, és jólesett látni a megnyitón a sok ismerős arcot.

- Mit kell tudni az itt kiállított képeiről?
- Körülbelül 60 képem került most bemutatásra. Ezek nagyobb része a Kárpát-medencében készült, de távoli országokból, más kontinensekről is hoztam felvételeket, például Dél-Amerikáról, a Himalájáról és a Kanári-szigetekről.

- Van személyes kedvence közülük?
- Mindig a legutolsó képem a kedvencem. Ez éppen a Somló vulkanikus sziluettjét ábrázolja a szarvaskői várból szemlélve, amint éppen a Vénusz-Merkúr együttállás fénylik felette. Az érdeklődők a honlapomon böngészhetnek a képek között: www.astrophoto.hu

- Március 9-13. között Csillagászati Hét lesz a Zsolnay Negyedben, a kiállítás mintegy felvezetője ennek a rendezvénynek. Mit gondol az eseményről?
Nagyon színvonalas a program; gratulálok a szervezőknek és ajánlom minden érdeklődőnek, hogy látogassanak el a bemutatókra és előadásokra!

Forrás: Halász Kinga/Eozin Magazin.hu