Alaposan átalakulhat a buszos közlekedés Pécsett - továbbra is várják az utasok javaslatait

2015. október 06. kedd 06:39

Alaposan átalakulhat a buszos közlekedés Pécsett - továbbra is várják az utasok javaslatait

Már több mint ötszáz javaslat érkezett az új pécsi buszos közlekedési koncepcióval kapcsolatban. Ezek feldolgozása még folyamatban van, ám az már most bizonyosnak látszik, a változások első körben Egyetemvárost és Kertvárost érintik majd.

A várakozásokat is meghaladta a pécsiek aktivitása a közösségi közlekedés új koncepciójával kapcsolatban. Mint arról a nyáron beszámoltunk, hamarosan teljesen új elvek alapján járhatnak az autóbuszok Pécsett. Ennek keretében átalakított menetrenddel, eddig nem létező viszonylatokkal barátkozhatnak meg a közösségi közlekedők, valamint gyakrabban találkoznak majd szóló buszokkal. Az átalakítás előtt azonban kikérik a pécsiek véleményét is.

- Eddig több mint félezer javaslat érkezett, amelyek között egyaránt találunk vonalvezetéssel és tervezett indulási időponttal kapcsolatos lakossági észrevételeket - tájékoztatta hírportálunkat dr. Bokor Károly, a menetrend kialakításért felelős BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központjának vezetője. Hozzátette: a javaslatok jelenleg is feldolgozás alatt vannak.

Gyűjtik az utasok tapasztalatait a Volvo-buszokról

A lapunkhoz eljutott olvasói vélemények összességében pozitívak az új Volvo-buszokkal kapcsolatban. Azt azonban többen panaszolták, hogy a dupla ülések miatt gyakran nehézkes az elsőajtós felszállás, hiszen a keskeny folyosó a busz elején bedugul, nagyobb csomaggal pedig eleve nem egyszerű mutatvány feljutni a járműre.
Tavi Tamás, a Tüke Busz Zrt. üzemeltetési és fejlesztési igazgatója ezzel kapcsolatban megkeresésünkre azt közölte, év végéig gyűjtik az üzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalatokat, az esetleges átalakításról ezt követően születhet döntés.

A legutóbbi menetrendi változtatások már nagyban érintették az Egyetemvárost, illetve a Klinikákat, ennek eredményeképpen manapság a korábbinál gyakrabban közlekednek buszok arrafelé. Az utasok visszajelzése alapján ez jó döntésnek bizonyult, ám hamarosan tovább fejlődhet a városrész közlekedése.

- A kelet-nyugat irányú vonalak 2014-es fejlesztése után most elsősorban az Egyetemváros és Kertváros között induló járatok bővítését tervezzük. E mellett számos Kertváros és Belváros között induló gyorsított buszjárat bevezetését javasoljuk - magyarázta.

Hangsúlyozta, főleg arra koncentrálnak, hogy a járatok ne csak a Belvárosig közlekedjenek, hanem az egyetemi és klinikai városrészt is közvetlenül el lehessen érni. Úgy számolnak, ennek köszönhetően tovább bővülhet az utasok száma, hiszen így a korábbinál lényegesen több utazási cél érhető el átszállás nélkül.
Aki még nem tette meg javaslatát, semmiről nem maradt le.

A mobilitas.biokom.hu honlapon október 15-ig várják az ötleteket, véleményeket.

Palotás P.