Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP Fodor Ibolya lemondásáért

2014. december 18. csütörtök 13:20

Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP Fodor Ibolya lemondásáért

Az MSZP januártól aláírásokat gyűjt a baranyai megyeszékhelyen azért, hogy Fodor Ibolya pécsi önkormányzati képviselő mondjon le az önkormányzatban viselt mandátumáról.

Minderről Tóth Bertalan, a párt országgyűlési képviselője és Gulyás Emil, a szocialisták pécsi önkormányzati képviselője tartott sajtótájékoztatót csütörtökön. Tóth Bertalan azt mondta, nem azért kell lemondania Fodor Ibolyának, mert korábban a bíróság elítélte, hanem mert nagy nyilvánosság előtt tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt megelőzően pedig az egyik közösségi oldalon "lehazaárulózta" a kormányellenes tüntetőket. 

Tóth szerint a hazugság és a sértő megjegyzés nem méltó egy önkormányzati képviselőhöz. A politikus, emlékeztetett arra, hogy a pécsi közgyűlésben jelen lévő szinte valamennyi politikai erő Fodor Ibolya lemondását kérte, de a képviselő úgy nyilatkozott egy közleményben, hogy ennek nem tesz eleget. Ezért az MSZP egy hetes határidőt adott neki arra, hogy meggondolja magát, egyben bejelentette: ha nem teszi, aláírásgyűjtésbe kezdenek. A határidő csütörtökön járt le.

 

Elhangzott, januártól a kertvárosi 19. számú egyéni választókerületben, Fodor Ibolya körzetében gyűjtik az aláírásokat és több száz szignóra számítanak. Gulyás Emil azt mondta: ha Fodor Ibolya nem mond le, jogi lehetőségeket keresnek. Beszámolt arról, hogy az összeférhetetlenségi szabályok szerint, aki olyan magatartást tanúsít, amely alkalmas a közbizalom megingatására, azzal szemben összeférhetetlenségi eljárást lehet kezdeményezni. 

Kitért arra, hogy az önkormányzatnak lehetősége van az összeférhetetlenség kimondására a fenti szabályra hivatkozva, a testület többsége dönthetne a kérdésről. Fodor Ibolya a Fidesz-KDNP támogatásával lett képviselő októberben, a pártnak nem volt tagja, korábban nem dolgozott a testületben. 

A képviselő azt követően ajánlotta fel kilépését a Fidesz-KDNP frakcióból, hogy az RTL Klub híradója közölte: 2003-ban egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték folytatólagosan, jelentős értékre bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntette miatt. A cselekmény elkövetését nem ismerte el a riporter kérdésére. Fodor Ibolyát többek között a Fidesz-KDNP önkormányzati frakcióvezetője, a helyi MSZP, az LMP és a Jobbik is felszólította: mondjon le mandátumáról a történtek miatt.

MTI - Fotó: Kálmándy Ferenc