Aláírásgyűjtés indult a betelepítés ellen Somogyon és Vasason - Kovács Katalin szerint nincs miért

2014. március 10. hétfő 18:53

Aláírásgyűjtés indult a betelepítés ellen Somogyon és Vasason - Kovács Katalin szerint nincs miért

Aláírásgyűjtésbe kezdett a pécs-somogyiak és vasasiak egy része, hogy megakadályozzák az önkormányzat egyik programját. Helyiek egy csoportja attól tart, a szegregáció felszámolására indított projekt részeként többségében problémás családokat költöztetnek a városrészekbe. A városházán, a projektért felelős Kovács Katalin szerint nem kizárt, hogy szándékos félreinformálásról van szó.

Felzúdulást váltott ki a somogyiak és a vasasiak egy részében, hogy úgy tudják, a tervek szerint hamarosan új családokat költözhetnek a városrészbe. Az összesen mintegy 300 millió forintba kerülő, uniós forrásból finanszírozott program megakadályozása érdekében már közel ezer aláírást összegyűjtő pécsiek attól félnek, „problémás" közösségek is lakást kaphatnak az önkormányzati ingatlanokban.

Kovács Katalin, a Természeti és Emberi Erőforrás Referatúra vezetője a Pécsi Újság.hu megkeresésére határozottan cáfolta a híreszteléseket.

- A pályázat négy pécsi, úgynevezett szegregált területet érint: Rücker-aknát, Somogy-bányatelepet, Pécsbányatelepet, valamint a Hősök tere környékét - vágott bele. - A lakók tiltakozása vagy tájékozatlanságból, vagy szándékolt félreinformálásából adódik, és bízunk abban, hogy ezek a kétségek eloszlanak a program során, hiszen rendkívül szigorúan szabályozzuk, hogy az embereket hol és milyen feltételekkel lehet elhelyezni - tette hozzá.

A részletekkel kapcsolatban megtudtuk, a várhatóan májusban vagy júniusban induló program legfontosabb célja "a lakhatási feltételek javítása, a társadalmi problémák enyhítése, valamint a lakókörnyezet minőségének fejlesztése".

- A pályázat keretében Rücker-akna életveszélyessé vált épületeit elbontják, az ott élők pedig a tervek szerint elsősorban Somogy-bányatelepi felújított önkormányzati lakásokba költözhetnek. Ám arról még folynak az egyeztetések a lakókkal, hogy pontosan ki, hova kerülhet majd. E mellett a keleti városrészben többek közt megújul a közösségi ház, az iskola, a játszótér, az utakat pedig több helyen aszfaltburkolattal látják el - sorolta a referatúra vezetője.

Hogy a Rücker-aknai lakosok mellett kik kaphatnak még új otthont, a programban dolgozó szociális szakemberek, civil szervezetek javaslatai alapján dönti el az önkormányzat, a projekt alakulását pedig folyamatosan figyelik majd.

- Az elhelyezés minimum feltételei, hogy a családban legyen munkajövedelemmel, (csak idősekből álló háztartás esetén nyugdíjjal) rendelkező családtag. A háztartás bevételei a lakás rezsiköltségeit és a korábbinál magasabb életszínvonal költségeit fedezni tudják, és ne legyen adósságuk - mondta.

Kovács Katalin leszögezte, a projekt nem csak a roma embereknek szól, az „elsődleges célcsoport azok a pécsi állampolgárok, akik szegregált területeken, komfort nélküli lakásokban laknak, kritikus körülmények között".

Palotás P.