Akit Schuster Lóri felhív, hogy megkérdezze, pontosan mi történt harminc éve

2015. május 05. kedd 12:06

Akit Schuster Lóri felhív, hogy megkérdezze, pontosan mi történt harminc éve

A hetvenes-nyolcvanas években - a zenekarral párhuzamosan - született meg a P. Mobil-család: a legendás rockcsapatot a legkülönfélébb módon segítő társaság a kétezres években újraszerveződött. A kemény magból néhány éve alakult ki az Örökmozgó médiakommandója. A csoport pécsi tagjának, Andrássy Bálintnak nem kisebb feladat jutott, minthogy a P. Mobil emlékezete legyen.

- Hogy kezdődött, ha mondhatjuk így a Mobilmánia?
- 1998-ban kaptam egy másolt P. Mobil kazettát, amiről azt sem tudtam, hogy melyik album vagy, hogy ki énekel rajta. Egy évvel később ünnepelte fennállásának harminc éves jubileumát zenekar, sok helyen lehetett hallani róluk. Például a Petőfi Rádióban futott egy sorozat a P. Mobil történetéről, kuriózumszámba menő felvételeket mutattak be. Egyre többet koncerteztek, így én is behatóbban tudtam megismerkedni velük. Egyszer csak észrevettem, hogy többet foglalkozok a P. Mobillal, mint más bandákkal. A személyes ismeretség viszont csak tíz évvel később alakult ki.

- Ez hogy történt pontosan?
- Miután minden velük kapcsolatos cikket, interjút és bármilyen fellelhető anyagot elolvastam, szépen lassan kezdett összeállni bennem a csapat története. Voltak, viszont homályos foltok és miután Schuster Lóránt elérhetőségei fenn voltak a banda honlapján, először írtam neki, aztán telefonon beszéltünk hosszasan. A személyes ismeretség 2008-2009 körül alakult ki. Akkoriban feljártam Pestre a szokásos őszi-téli klubbulikra, ezeken egyre többet volt alkalmunk személyesen is találkozni. A közeli kapcsolatot a zenekar ritka anyagainak gyűjtése alapozta meg. Többet ezek közül orsós vagy "sima" kazettás magnóval vettek fel a koncerteken. Egy ominózus felvételt, amelynek megírtam a történetét, egy nyolcvanegyes koncerten rögzítették, lemezen viszont csak 1983-ban jelent meg.

- Melyik volt ez a dal?
- A Metálmánia, aminek eredeti címe Transsylvania volt, és amit az akkori rendszer letiltott. A szám szövegét Schuster Lóri írta és miután elkaszálta a sanzonbizottság, megszületett több különféle változat, azonban így se mehetett le, így lett belőle végül Metálmánia. Az írásomat látva Lóri úgy gondolta, lehet ebből egy történeti sorozat, ami később „A dal ugyanaz marad" címmel került ki a P. Mobil rajongói holnapjára. A sorozat összesen tizenkét részt élt meg, de hamarosan újra be fog indulni, frissítve az elmúlt öt év történéseivel. 

Civilben pályázatíró

Andrássy Bálint 1983-ban született Pécsett. A Pécsi Tudomány felnőttképzési karán diplomázott, civilben pályázatírással, pályázati tanácsadással foglalkozik.

- Szóval pécsi krónikása lett a zenekarnak, így a mobilos család is kibővült egy pécsi taggal. Hogy képzeljük el ezt a társaságot?
- Az Örökmozgó-gárda a hetvenes-nyolcvanas években alakult ki. A zenekarnak minden városban volt egy kapcsolata, akikhez betérhettek akár egy koncert előtti vacsorára vagy megszállhattak náluk. A család a P. Mobil rendszerválás előtti leállásával és szétszéled. Régi kapcsolataik a kilencvenes években is és éltek, a kétezres években az internet segítségével sokan közülük visszataláltak és persze újak is jöttek. Zengővárkonyi hétvégi házunkban nálunk is többször fordultak meg így Lóriék. Hol zenekarral - mint legutóbb a tavalyi Csörge-tavi fesztivált követően egy nagykanizsai fellépés előtt - hol nélküle. A P. Mobil életének van egy igen meghatározó baranyai szereplője, Péter Ferenc „Dzsugi", akinek becefai vityillója adott otthon sok mobilos összejövetelnek. Jelenleg a mi kis kemény magunk öt főt számlál, akik néha zenekartól függetlenül is összejövünk, bár időnként többen is vagyunk. Van, aki a Hatvan melletti Hort községből, de van, aki Százhalombattáról érkezik. Ez is mutatja, milyen sokféle, szerencsére jó embert hoz össze a rockcsapat.

- Ugyancsak tagja az Örökmozgó „médiakommandójának".
- A „krónikás" teendők mellett a zenekar vezetője arra kért fel, hogy írjam meg a 2012-ben megjelent 1981-es koncert anyagából kiadott lemez fülszövegét. A hangzóanyagot egyébként a Hobo Blues Banddel közös, a Kopaszkutya című film nyomán szervezett koncerten vették fel. Ez volt számomra eddig a legnagyobb elismerés, de ezen felül is van bőven teendő.

- Például?
- Létezik egy százötven oldalas adatbázis, amiben a koncertek és a P. Mobil életét érintő összes változás szerepel. Ebből készítettem korábban egy adott napra szóló kronológiát, ami a P. Mobil Facebook-oldalán megmutatta, hogy aznap mi történt az Örökmozgóval kapcsolatban 1965-től egészen napjainkig. Ennek lesz egy felújított változata a banda új honlapján „Idővonal" néven érhető el, ezt szintén én szerkesztem. A terv, hogy körülbelül 130-150 eseményről legyen fenn fénykép vagy videó, koncertfelvétel. Furcsa helyzet, amikor Lóránt felhív és megkérdezni, hogy hogy egy-egy 30 évvel ezelőtti esemény, hogy volt. Nem egyszer fordult elő már.

- Ha minden igaz, még tovább fog hízni a kronológia, mivel a zenekar szerencsére most is igen aktív. Tavaly ősszel például új nagylemezzel jelentkeztek...
- Miután 2010-ben több tagcserét lezajlott immár száz számból álló repertoárral mennek koncertek, tehát ennyi dalból választhatnak a zenészek a közönség igényeinek megfelelően.

- Schuster Lórit - súlyos betegsége után - mikor láthatjuk újra színpadon?
- Nyárra tervezi, hogy teljes egészében úgy működjön közre a koncerteken, mint korábban. A körülmények annyit engedtek meg, hogy a legutóbbi két pesti koncerten ott tudott lenni.

- Pécsi koncert mikor lesz?
- Nem tudok arról, hogy Pécsett lenne mostanában fellépés.

- Igazi csemegének ígérkezik a zenekarvezető önéletrajzi könyve. Több dátum is napvilágot látott a megjelenéssel kapcsolatban. Megvan már a végleges?
- A Kaptafa című, elég vaskos könyv úgy tudom, már a kanyarban van, és az idei könyvhétre várhatóan már meg fog jelenni. A kötet úgy született, hogy Lóránt elkezdett mesélni és ezt Rozsonits Tamás rendszerezte. Egy biztos, igen sok érdekességgel fog szolgálni a magyar könnyűzene története iránt érdeklődőknek.

Balikó Gergő - Fotó: Dittrich Éva