Akár milliókba is fájhat, ha valaki nem irtja ki idejében a parlagfüvet

2016. május 31. kedd 12:17

Akár milliókba is fájhat, ha valaki nem irtja ki idejében a parlagfüvet

Az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása érdekében a város célja, hogy a parlagfű elszaporodását és virágzását az allergén pollentermelése miatt megakadályozza. A gyomnövény kiirtásának határideje Pécsett is június 30., utána jön a bünti.

A gyomnövény pollenje az arra érzékenyeknél súlyos allergiás megbetegedést válthat ki és a mezőgazdaságban is jelentős károkat okoz. Erre tekintettel e növény - kézi gyomlálással, kaszálással, vegyszeres gyomirtással, vagy más módon történő - irtása, a földterületek fertőzöttségének visszaszorítása törvényben előírt kötelezettség, feladat.

A pécsi önkormányzat Hatósági Főosztálya felhívja a földhasználók és ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a törvény értelmében a parlagfűvel fertőzött területek - jogkövetkezmények nélküli - mentesítésének határideje június 30.

A parlagfű és az egyéb allergén gyomnövények elleni védekezést a vegetációs időszak végéig fenn kell tartani.

Az elmúlt időszak változékony időjárása kedvezett a parlagfű fejlődésének, növekedésének, így e körülmény hozzájárulhat a nagyobb mértékű fertőzöttség kialakulásához.

A fenti határidő lejártát követően - azaz július 1-től - amennyiben a földhasználó, tulajdonos parlagfű mentesítési kötelezettségének nem tesz eleget, a jegyző a földhasználó, tulajdonos költségére és veszélyére - közérdekű védekezés, azaz „kényszerkaszálás" keretében - intézkedik az érintett ingatlanok megtisztításáról, az ezzel járó költségek (kaszáltatás, eljárási költségek) viselésével egyetemben.

Ezen fenti költségek megtéríttetésén túl a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény-, és Talajvédelmi Igazgatósága a földhasználót, tulajdonost köteles - a fertőzött terület nagyságától és gyommal borítottságától függően - 15 000 Forintól 15 000 000 Forintig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtani.

Az előbbiek alapján kérik valamennyi ingatlan használóját, tulajdonosát, hogy a védekezési kötelezettségüket, amennyiben eddig nem tették volna, önként teljesítsék, hozzájárulva ezáltal a parlagfű elleni védekezési feladatok eredményes elvégzéséhez és annak káros hatásainak mérsékléséhez.

Forrás: Pécs önkormányzata