Akadálymentesítési akadályok Kertvárosban: hiányzik az állami rész

2014. szeptember 16. kedd 17:22

Akadálymentesítési akadályok Kertvárosban: hiányzik az állami rész

Nekünk, két lábbal a földön járóknak a legtöbbször nem jelent gondot egy kis szintkülönbség, jöhet pár lépcső, enyhe kaptató - leküzdjük. Azonban sokak számára sajnos nincs ez így, s az különösen bosszantó lehet kerekesszékes honfitársainknak, ha orvosukhoz sem tudnak bejutni.

Magyarországon kiemelt programnak számít a mozgáskorlátozottak közlekedésének akadálymentesítése, ám hiába az igyekezet, vannak azért még megoldásra váró hiányosságok. Pécsett legutóbb a rézsű-bejáró hiányát a Várkonyi Nándor utcai orvosi rendelőnél tapasztaltuk, ahol éles sarkú lépcsők állják útját a tolószéken érkezőknek.


- Ugyan nagy elánnal elindult az országban az akadálymentesítés, de most az állami költségvetési támogatás és a pályázatok hiányában megtorpant - mondta munkatársunknak Ritecz László, a Mozgáskorlátozottak Baranya megyei Egyesületének elnöke. - Az utóbbi tíz évben nem volt látványos fejlődés, bár az új építési szabályozók azért sokat segítenek. - hiszen az akadálymentesítés megléte az engedélyezés alapfeltétele. A közintézmények esetében a tulajdonos - állam, vagy önkormányzat - kötelessége ennek biztosítása. Más a helyzet az olyan ingatlanoknál, amelyek magántulajdonban vannak, ott sűrűbben előfordul, hogy a tolószékes mozgáskorlátozottak nem jutnak be az épületbe. A nagyvárosokban, a megyeszékhelyen mára a legtöbb helyen nincs bejutási gondunk, de például Szentlőrincen, az Egészségközpontba még mindig nem tudunk bemenni. Remélem, hogy ez is és a kertvárosi gond is mihamarabb megoldódik.

A pécsi egészségügyi intézményeknél több helyen megtörtént már az akadálymentesítés.  A félmilliárdból felújított Lánc utcai rendelőintézetnél valamint két további rendelőnél - a Polgárszőlő utcainál és a Testvérvárosok tereinél - nincs gond, a kertvárosi Várkonyi utcai rendelő (képünkön) esetében pedig a szakemberek keresik a pályázati lehetőségeket. Addig is a háziorvosok személyesen mennek azokhoz a polgárokhoz, akik nem tudnak bejutni az intézménybe.

K. E. - Fotó: Dittrich Éva