Agresszív kutyát enged szabadon egy férfi, gyerekekre és a többi ebre is veszélyes

2016. december 05. hétfő 16:26

Agresszív kutyát enged szabadon egy férfi, gyerekekre és a többi ebre is veszélyes

Egy agresszív kutya és egy pökhendi gazda nyugtalanítja a pálos templom és a Tettye közelében élőket. A férfi a lehető legkevesebb energiát fektet a sétáltatásba: egyszerűen kiengedi a nagytestű állatot az utcára. Ez már alapból szabálysértő, de a fő gond, hogy az eb agresszív, gyerekeknek is nekiugrik.

Rendszeresen egy nagytestű kuvasz bóklászik a pálos templom környékén. A közelben élő egyik olvasónk (aki zt kérte, nevét ne írjuk le)  munkatársunknak elmondta, nem kóbor négylábúról van szó, az állatot idősebb gazdája engedi szabadon, így letudva a sétáltatást.

- Ha egy kisebb, barátságosabb kutyája lenne, talán nem is okozna gondot ez a furcsa szokás. A baj azonban, hogy egy rendkívül agresszív ebről van szó. Amint más kutyát lát, szinte azonnal nekiugrik, az enyémet például kezemből szedte majdnem ki - fogalmazott.

Sőt, ami igazán aggasztó, hogy a kuvasz az emberektől - főleg a gyerekektől - is „megbolondul", és utánuk rohan.

- Arról még nem hallottam, hogy bárkinek baja esett volna, de úgy gondolom, nem kellene kockáztatni, hogy ez megtörténjen.

A férfinek egyébként már szóltak, hogy változtatnia kellene a sétáltatási szokásain - mindhiába.

- Elszomorító a hozzáállása. Amikor például nekem ugrott a kutya, közelről látta az esetet, de eszébe nem jutott rászólni az állatra vagy segíteni. Miután mondtam, hogy rendőrt hívok, még ő tett megjegyzéseket, mintha ez az egész az én hibám lenne.

Kutyás akciókat tartanak a közteresek

Märcz János, a Pécsi Közterület-Felügyelet megbízott vezetője közölte, járőrszolgálat keretében fokozottan ellenőrzik az ebtartókat, „kutyás akciókat" szerveznek szerte a városban, különösen a sűrűn lakott városrészekben és a belvárosban. Figyelmeztetéseket leggyakrabban a póráz használatának hiánya miatt alkalmaznak, illetve abban az esetben, ha az ürüléket a gazda nem szedi össze. Visszatérően renitens magatartás esetén pedig feljelentik, illetve helyszíni bírsággal sújtják az illetőt.

A zsaruk emlegetése nem üres fenyegetés, a hatósági intézkedésnek helye lenne. A vonatkozó kormányrendelet értelmében ugyanis közterületen - kivéve a kutyák futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni.

- A tulajdonosnak biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Szájkosarat viszont csak a veszélyes kategóriába sorolt kutyákra kell húzni, vagy akkor kell használni, ha az állat jellemzően agresszív magatartása ismert - adott tájékoztatást dr. Horváth Endre, a Hatósági Főosztály vezetője.

Az önkormányzati szakember kérdésünkre hozzátette, a kiszabható büntetést a szabálysértésekről szóló törvény tartalmazza. Ez alapján, ha valaki közterületen felügyelet nélkül enged szabadon egy kutyát, a pénzbírság összege ötezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet.

Érdemes tehát a környéken élőknek a rendőrségen vagy a városházán jelezni a problémát. Már amennyiben cikkünk nyomán nem lépnek rövid időn belül a hatóságok.

Képünk illusztráció.

Palotás P. - Fotó: B. E.