Adókedvezményekkel csábították Pécsre a Harmant, s állítólag ide jön a cég több európai gyára is

2015. március 06. péntek 11:14

Adókedvezményekkel csábították Pécsre a Harmant, s állítólag ide jön a cég több európai gyára is

A baranyai megyeszékhely önkormányzata pénzügyileg és adókedvezményekkel is segíti a Harman Professional júliustól üzemelő új pécsi gyárának működését - jelentette be pénteken a város polgármestere.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) ahhoz kapcsolódva beszélt minderről egy pécsi sajtótájékoztatón, hogy csütörtökön a fővárosban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnikagyártó cég a baranyai megyeszékhelyen, és ezt a magyar kormány 750 millió forintos támogatással segít a Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül.

A polgármester azt mondta: a város 150 millió forinttal támogatja a Harman által igényelt üzemcsarnok biztonságtechnikai fejlesztéseit, emellett a helyi adórendeletet úgy alakítják át, hogy a hangtechnikagyártó számára kedvezőbb legyen az építményadó mértéke.

A város vezetője kitért arra, hogy a Harman - a korábban a városban több ezer embert foglalkoztató finn Elcoteq gyártóbázisán - júliusban nyitja meg üzemét, amelyben az év végéig 420 embernek ad munkát.

Hozzátette: a szükséges szakemberek rendelkezésre fognak állni. Nem hivatalos formában azonban úgy értesült, hogy a vállalat idővel Pécsen összpontosítaná több európai gyárát, ehhez a munkaerőigényhez pedig elengedhetetlen lesz a megyeszékhely képzési rendszerének átalakítása. E folyamatban az önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem együttműködését fogja szorgalmazni, hogy magasan kvalifikált hangmérnökök, hangtechnikusok álljanak a Harman rendelkezésére - mondta.

Páva Zsolt arról is szólt, hogy a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is, Pécsre invitálta a diplomatát, aki szóban el is fogadta a meghívást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Harman beruházás bejelentésekor csütörtökön sikertörténetnek nevezte a magyar-amerikai gazdasági együttműködést. A legfrissebb adatok szerint 2014-ben csaknem 4 milliárd dollár volt az Egyesült Államokba irányuló magyar kivitel összértéke - mondta. Hozzátette: ez 20 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, ami jelentős részben az autóiparnak köszönhető, hiszen a szektor Amerikába irányuló exportja 40 százalékkal nőtt.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette: a magyar-amerikai kereskedelmi viszony kiemelkedően fontos az Egyesült Államoknak. "Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy együttműködjünk magyarországi partnereinkkel e viszony további erősítésén" - mondta.

Preiszlerné Schweighardt Erzsébet, a Harman Professional Kft. ügyvezetője a pécsi beruházásról szólva azt mondta az MTI érdeklődésére, hogy az első körben kihangosításhoz szükséges keverőpultokat és azokhoz kapcsolódó eszközöket gyártanak majd, ezért elsősorban hangtechnikusokat, mérnököket és technikusokat fognak alkalmazni. Hozzátette: a magasan kvalifikált szakemberek mellett további 280-300, a gyártásban részt vevő dolgozót keresnek.

A cégvezető kiemelte, hogy a jövőben a keverőpultok fejlesztése és egy beszerzőközpont is Pécsre települhet.

Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy a Harman húsz éve van Magyarországon az Automotive divíziójával, amely jelenleg is prémiummárkás autókba gyárt navigációs berendezéseket, szórakoztató elektronikát, akusztikai rendszereket és erősítőket Székesfehérváron.

A cégvezető elmondta: a pécsi üzemet kialakító divízió, a Harman Professional kifejezetten az igényes, professzionális kihangosításokért felel. Az üzletágnak jelentős a részesedése a cégcsoporton belül, hiszen éves termelési volumene egymilliárd dollár, miközben az Automotive összes bevétele 3,3 milliárd dollár.

Megemlítette, hogy Barack Obama amerikai elnök mindkét beiktatását, a Grammy-díj és Oscar-díj átadási ünnepségeit, az összes olimpiát a Harman hangosította, de együttműködnek az észak-amerikai profi kosárlabdaligával (NBA) és a nemzetközi labdarúgó-szövetséggel (FIFA) is.

A Harman több mint kétezer embert foglalkoztat székesfehérvári gyárában, ezen felül százat a pénzügyi központban. A pécsi üzem 420 dolgozójával együtt magyarországi létszámuk meghaladja majd a 2500-at.

Képünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (jobbra) és Blake Augsburger, a Harman európai alelnöke, a Harman Professional Division elnöke (balról a második) tárgyal a Külgazdasági és Külügyminisztérium Andrássy Termében március 5-én. 

MTI - Fotó: Kovács Attila