A Zsolnay-negyed is bemutatkozik a Hungarikum Hétvégén

2014. július 24. csütörtök 11:36

A Zsolnay-negyed is bemutatkozik a Hungarikum Hétvégén

Két, hungarikum címet viselő helyszínét mutatja be a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a Budai Várban a július 24. és 27. között zajló Hungarikum Hétvégén. Pécshez egyedülálló módon több hungarikum is kötődik: a IV. századi ókeresztény temető és a Zsolnay Kulturális Negyed mellett a Zsolnay porcelán és kerámia is viseli a megtisztelő címet.

A Hungarikum Hétvége célja, hogy egyszerre, egy helyen, méltó körülmények között mutassa be mind a 41 hungarikumot. Ezzel hozzájárul a magyar identitás erősödéséhez, a nemzeti értékek népszerűsítéséhez és az országimázs fejlesztéséhez.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. kiemelt területként kezeli a turizmust, ezért a rendezvényen első kézből származó információt kaphatnak az érdeklődők, és a népszerűsítő anyagok segítségével megismerhetik a pécsi látnivalókat. A négynapos jelenlét célja, hogy növekedjen a városba érkező turisták száma.

Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője már 2013 áprilisa óta hungarikum, a Zsolnay Kulturális Negyed pedig idén májusban nyerte el a címet a Hungarikum Bizottság döntése alapján. Mindkét helyszín egyedülálló művészeti és kulturális értéket képvisel, páratlan módon egyesítve a múlt tárgyi és szellemi hagyatékának ápolását a mai kor igényeihez igazodva.