A World Youth Choir turnéja Pécsről indul

2017. július 12. szerda 07:30

A World Youth Choir turnéja Pécsről indul

A World Youth Choir egy magas művészeti színvonalú, egyedülálló nemzetközi zenepedagógiai-társadalmi projekt, amely minden évben egy vagy két alkalommal - egy nyári (és néha téli) próbaidőszakra és koncertturnéra - 17 és 26 év közötti, tehetséges fiatal énekeseket gyűjt össze nemzetközi meghallgatási és kiválasztási rendszerben, és szervez egy kórusba a világ minden tájáról, neves kóruskarnagyok irányításával.

Az egészen eltérő kulturális háttérrel rendelkező fiatal énekesek számára a közös próbák, koncertek és turné különleges lehetőséget teremt a különböző kultúrák, emberek, zenék és hagyományok megismerésére.

Az 1989-es alapítás óta megszervezett mintegy 35 turné során több mint 1000 énekes kapott lehetőséget 65 országból, akik összesen 46 világhírű karnaggyal dolgozhattak, és húsznál több CD- és DVD-felvételt publikáltak. Az Ifjúsági Világkórust az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat, az IFCM (Kóruszenei Világszövetség) és a Jeunesses Musicales International (Nemzetközi Ifjúsági Zenei Szövetség) által létrehozott alapítvány működteti, és az UNESCO is kiemelt projektként tartja számon; és az „Artist for Peace" címet adományozta 1996-ban a WYC-nak, mint a kultúrák közötti párbeszédet hatékonyan segítő zenei platformnak.

Az éves turnék mindig egy helyi partnerszervezettel együttműködésben, annak finanszírozási bázisán jönnek létre. A 2015-ös pécsi EUROPA CANTAT sikerére és a nemzetközi kórusfesztivál keretében megvalósított, hatékony észak-balkáni együttműködésre, valamint Pécs stratégiai geopolitikai és kulturális hídépítő szerepére alapozva a 2017 nyári turnéra Pécs és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., valamint az EUROPA CANTAT-ot követően az irodáját Pécsre áthelyező Közép-kelet-európai Kórusközpont pályázott.

A tervek szerint egy 10 napos, intenzív pécsi próbaidőszakot követően, egy világhírű külföldi és egy neves magyar karnaggyal dolgozó Ifjúsági Világkórus július 13-án a Kodály Központban kezdi meg koncertturnéját, majd mintegy 8-10 koncertet ad Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában. A koncertturné során kiemelt hangsúlyt kap Pécs együttműködése volt (Maribor) és jövendő (Fiume), valamint sikeresen (Újvidék) vagy kevésbé sikeresen (Eszék) pályázó EKF-városokkal, továbbá az „Artist for Peace" motívum keretében, magyarországi kezdeményezéssel kitüntetett figyelmet kap a volt jugoszláv tagországok, a különböző nemzetiségek és vallások között béketeremtő párbeszéd (Szarajevó, Mosztár) is.

Az idei nyári turnéra a nemzetközi zsűri 55 énekest választott ki 33 országból.
Az egész éves előkészítést, a logisztikai és művészeti szervezést a turnét szervező partner ZSÖK Nkft és az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat Közép-kelet-európai Központja végzi, a projektet támogatja az EMMI és Pécs MJV Önkormányzata.

Jegyárak: 2000 Ft/ 1500 Ft
Jegyek válthatók a Kodály Központ jegypénztárában, a Széchenyi téri Pécs Pontban és online a www.jegymester.hu weboldalon.

Forrás: ZSÖK