A vörös csillagos tüntetőket nem állították elő a pécsi rendőrök

2013. május 01. szerda 14:02

Frissítve: 2013. május 01. szerda 14:45

A vörös csillagos tüntetőket nem állították elő a pécsi rendőrök

FRISSÍTVE! A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal szervezésében a Széchenyi tértől a Domus parkoló melletti parkig több mint hatvanan vonultak fel vörös és munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal. A Budapestről Pécsre érkezett Vajnai Attila és több társa egy szakaszon ötágú vörös csillagos pólót viselt. A rendőrség nem avatkozott közbe. A felvonulást azonban fiatalok kisebb csoportja zokon vette és elvették egy demonstráló vörös zászlaját. Amikor a férfi utánuk ment, hogy azt visszavegye, lökdösték és szidalmazták. A pécsi rendőrkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az esettel összefüggésben öt embert a helyszínen elfogott és garázdaság gyanújával előállított. Közben a Jobbik ifjúsági tagozatának elnöke bejelentette, hogy az MSZP felvonulásán attrocitás érte őt és társait, ezért feljelentést tesznek.


Emlékeztetőül: két hete történt

Garázdaság miatt indított eljárást a Pécsi Rendőrkapitányság több személlyel szemben, akik a szombatra meghirdetett mecseki Hitler-emléktúrán vettek volna részt - írtuk április 20-án.
A rendőrök tizennyolc főt igazoltattak, velük szemben ruházat- és csomagátvizsgálást hajtottak végre, majd mindegyik személyt - köztük négy fiatalkorút - garázdaság szabálysértés elkövetése miatt a további eljárás lefolytatása érdekében a Pécsi Rendőrkapitányságra előállították.
A zsaruk leszögezik, "a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a leghatározottabban fellép minden olyan magatartással szemben, amely a közrendet, közbiztonságot, valamint az állampolgárok jogait sérti vagy veszélyezteti".
Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke a pécsi majálist megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, a párt szórólapakcióba kezdett, hogy tájékoztassa a lakosságot legfőbb követeléseikről. Legyen szolidaritáson alapuló közteherviselés, többkulcsos adórendszer, a tehetős vállalatok, köztük a bankok fizessenek több adót, és történjen meg az európai szociális charta ratifikációja - sorolta. Hozzátette, szükség van a gyermekéhezés felszámolására, az alapvető élelmiszerek esetében hatósági maximált árak bevezetésére, az áfa jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökkentésére, továbbá a víz, a gáz és a villany tekintetében szociális tarifára.

Vajnaiék szerint ezt lehet

Vajnai Attila pártelnök újságíróknak azt mondta: a nemzetközi joggal összhangban demonstráltak, ezért nem tartja törvénysértőnek azt, hogy a felvonulás egy szakaszán látható volt ruházatukon a munkásmozgalom egyik jelképe, a vörös csillag.
Nyári Zsolt úgy fogalmazott: vannak olyan önkényuralmi diktatúrák, amelyek kisajátították a vörös csillagot, és szörnyű, emberiségellenes tetteket követtek el a nevében, de ahogy a kereszt sem tiltott a jelenlegi Európában, úgy a vörös csillag sem lehet az.
Vajnai Attila pártja nevében sürgette a devizahitelesek megsegítését, egy új állami bank létrehozását, "amelynek célja nem a profit, hanem a hitelezés". Kitért rá, hogy a lakhatáshoz és a társadalombiztosításhoz való jogot alkotmányos alapjoggá kellene nyilvánítani, vissza kell adni az elvett nyugdíjakat, köztük a rokkant bányászok járandóságait, a demokratikus ellenzéki összefogásnak pedig azonnali, "a jóléti államot védő szociális válságkezelő programot" szükséges meghirdetnie.

Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője azt hangoztatta: "elég volt négymillió koldus országának" lenni, elég volt abból, hogy nyugdíjasok fagynak meg a saját lakásukban, és 300 ezer gyermek éhezik Magyarországon. "Munkát, kenyeret, fedelet és európai demokráciát követelünk mindenkinek" - mondta.

Képünkön: A vörös csillagos pólót viselő Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője (balról a második), Noé Krisztina, a Zöld Baloldal elnökségi tagja (a harmadik) és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke (balról a negyedik) a pártok felvonulásán Pécsen 2013. május 1-jén.



FRISSÍTVE - Jobbik-közlemény:

"A Jobbik Pécsi Ifjúsági Tagozat sajnálatát fejezi ki hogy két tagunkat és a Szent Korona Rádió munkatársát támadás érte, a ma délelőtt megrendezett MSZP felvonuláson.

Az Ifjúsági Tagozat egy aktivistája és jómagam, tiltakozásul a kommunista jelképek használata ellen, az áthúzott „KOMMUNIZMUS" és „ÖNKÉNYURALOM" feliratú táblákat tartottunk magunk elé. Szomorúan vettük tudomásul, hogy a Magyar Szocialista Párt szimpatizánsai egyetértenek az imént felsorolt két fogalommal. A felvonulás résztvevői hangosan sértegettek, szidtak minket.

Egy sokaságból kilépő úriember nem elégedett meg a verbális sértegetéssel.

Tiltakozásul a Szent Korona Rádió tudósítójának kamerázása ellen, megpróbálta annak kezéből kiverni a kamerát. Ezután több percen keresztül lökdöste az újságírót és engem. Az általam tartott táblát megpróbálta elvenni és széttépni. Az atrocitásnak végül a hívásunkra érkező rendőrök vetettek véget.

A Jobbik Pécsi Ifjúsági Tagozat felszólítja a Magyar Szocialista Pártot, hogy határolódjon el a támadástól! A ránk támadó úr ellen meg fogjuk tenni a szükséges jogi lépéseket. Az eseményekről videófelvétel készült, melyet csatolni fogunk feljelentés mellé.

Tóth Máté
elnök"

Forrás: MTI - Fotó: Lendvai Péter