A vonalkódokkal trükközve játszotta ki az üvegvisszaváltó-automatát egy férfi

2017. július 26. szerda 09:39

A vonalkódokkal trükközve játszotta ki az üvegvisszaváltó-automatát egy férfi

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki az üvegvisszaváltó rendszer kijátszásával próbált jövedelemre szert tenni.

A férfi még 2016-ban határozta el, hogy egy áruházlánc által üzemeltetett üvegvisszaváltó rendszer kijátszásával fog pénzhez jutni.

Az üvegek közül a berendezés csak azokat fogadja el, amelyeknek a vonalkódját a szoftver visszaváltható üvegként azonosítja. A férfi tudomást szerzett arról, hogy a berendezések kizárólag a vonalkód alapján azonosítják az üvegeket.

A férfi ezt követően ismeretlen módon, elektronikus formában hozzájutott olyan vonalkódokhoz, melyet az áruház használt. A vádlott a vonalkódokat saját számítógépére lementette, majd azokat kinyomtatta és vissza nem váltható üvegekre ragasztotta oly módon, hogy az eredeti vonalkódokat eltakarta.

Ezt követően ezeket az üvegeket beváltotta, majd a kapott üvegblokkot a vevőszolgálatnál készpénzre váltotta. A vádlott mintegy száz üveg tekintetében tévesztette meg az üvegvisszaváltó rendszert.

A későbbiekben már új módszert alkalmazott, melynek során az üvegekre damilt kötött, az üvegvisszaváltó berendezéseknél a palackot a berendezésbe belógatta, majd miután az a palack vonalkódját azonosította, az üveget a férfi visszahúzta. Ezután ugyanazt az üveget többször beváltotta.

A férfi cselekménye az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének a megállapítására alkalmas.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség