A Tormay Cécile állítólagos leszbikusságát vizsgáló perről írt könyvet a Pécsi Ítélőtábla bírája

2013. április 03. szerda 20:26

A Tormay Cécile állítólagos leszbikusságát vizsgáló perről írt könyvet a Pécsi Ítélőtábla bírája

Tormay Cécile, a nemzeti oldalon újra egyre népszerűbb - a balliberális oldalról pedig állítólagos leszbikussága és antiszemitizmusa miatt támadott - írónő rágalmazási peréről írt könyvet "Egy nyomdafestéket el nem bíró" ügy címmel dr. Döme Attila, a Pécsi Ítélőtábla bírája. Tormay Cécile-t kortársai többször jelölték Nobel-díjra is, így - bár 1945 óta a szélesebb olvasóközönség körében alig ismert alkotóról beszélünk, hiszen a kultúrpolitika prominensei lényegében tiltólistára tették - a magyar irodalomtörténet ikonikus alakjáról van szó. 

Döme Attila kötete az írónő feltételezett leszbikusságát bizonyítani kívánó - ez ügyben egyébként teljes kudarccal végződő - per részleteit tárja fel.  

Az alapos kutatómunka után elkészült, roppant izgalmas kötet konklúziója szerint az utólagos szakmai vizsgálat alapján is megalapozottnak tekinthetők a korabeli polgári ítéletek. Ezek szerint a később első fokon másfél éves börtönbüntetésre ítélt gróf Zichy Rafael állításával ellentétben nem volt megállapítható, hogy a feleségének viszonya lett volna a Nobel-díjra többször is felterjesztett írónővel.

A per

Az akkori, jórészt baloldali újságok által figyelemmel kísért per előzménye volt, hogy a nejétől régóta válni akaró gróf tervei felesége folyamatos ellenállásán buktak meg. Ekkor jött kapóra számára az a cselédjeitől származó szóbeszéd, amely szerint neje, Pallavicini Eduardina szerelmi viszonyt ápol a széles körű társadalomszervező tevékenységet is folytató Tormay Cécile írónővel. Mint Döme Attila könyvéből is kiderül, az ügy egészen odáig fajult, hogy a gróf cselédjei segítségével kémkedett az asszonyok után, s „tapasztalataikat” közjegyző által hitelesített okiratba foglaltatta, így akarván kikényszeríteni a válást.
A két asszony emiatt rágalmazási pert indított Zichy Rafael ellen, akit a királyi törvényszék első fokon több rendbeli hamis tanúzásra felbújtás bűntette miatt egy év hat hónap börtönbüntetésre és 60 millió korona pénzbüntetésre ítélt.

A könyv születésének előzményeiről a pécsi bíró munkatársunknak azt mondta, hat évvel ezelőtt ismerkedett meg Tormay munkásságával, amely mélyebb érdeklődését is magával vonta.

- Szokásom, ha egy író megragad, akkor igyekszem minél alaposabban utánanézni az életének - kezdte Döme Attila.

Internetes fórumokon lett figyelmes az írónővel kapcsolatos „szélsőségesen emocionális, megosztó véleményekre". Ezek egyik sarokpontja volt a szóban forgó, 1925-ben lezajlott per, konkrétumokról azonban senki sem írt. Még Tormay monográfusa, Hankiss János sem lebbentette fel a per részleteiről a fátylat könyvében.

Mint gyakorló bíró - summázta motivációját Döme Attila - arra volt elsősorban kíváncsi, hogy mi is az igazság. 

Körülbelül egy évnyi kutatómunka következett, amelyet fővárosi levéltárakban folytatott, ahol csak a per írásos ítéleteit őrzik. Magának a teljes peranyagnak a megszerzése nem kevés nehézséggel járt - derült ki szavaiból.

- Könyvem konklúziója, hogy bírói szemmel értékelve szakmailag helyes és megalapozott ítélet született, tehát a gróf által állított fajtalanság nem volt megállapítható - így Döme Attila. Hozzátette, könyvével "ennek ellenére sem kíván Tormay Cécile nemi identitásával kapcsolatban állást foglalni".

A szerző

Döme Attila 1969-ben született Budapesten, a JPTE-n szerzett jogi diplomát. 1993-ben kezdett dolgozni a Pécsi Városi Bíróságon, három évvel később kapott ugyanoda bírói kinevezést.
Pályafutását a Baranya Megyei Bíróságon folytatta, jelenleg a Pécsi Ítélőtáblán teljesít szolgálatot. 1994 óta oktat, jelenleg a PTE Állam- és Jogtudományi karán polgári perjogot. Több szakmai könyvfejezet és számos tanulmány szerzője. 2003 és 2012 között a Pécsi Püspöki Bíróságon jegyzői hivatalt is viselt. Nős, feleségével három fiúgyermeket nevelnek.

Kérdésünkre, miszerint egyes fórumokon minden kétséget kizáróan beszélnek az írónő leszbikus hajlamairól, úgy válaszolt, Tormay Cécile élettörténete bizonyos gyanakvásokra "természetszerűleg" okot ad.

Döme Attila szavaiból kiderült, könyvétől nem várja, hogy módosuljon a Tormay-életmű befogadása. Ahogy fogalmazott „mindez az én szakmai és irodalmi érdeklődésem, kíváncsiságom kielégítésére szolgált elsősorban".

- Szerettem volna ennek az igen ellentétes visszhangokat kiváltó ügynek objektíven a végére járni. A bíráknak van egy olyan gyógyíthatatlan betegségük, hogy megpróbálják az igazságot kideríteni, mindenféle elfogultságtól mentesen - összegzett.

Érdeklődésünkre, hogy irodalombarátként miként értékeli a Tormay-életmű jelentőségét, a Pécsi Ítélőtábla bírája úgy válaszolt, a többszörös Nobel-díj jelölést, főként a jelölő személyek elfogultságára visszavezethetőnek és túlzónak tartja. Ennek ellenére Tormay Cécile művei közül az 1921-es Bujdosó könyv szerinte komoly irodalmi értékkel bíró kordokumentum, amely olvasói számára jelentősen árnyalja a Tanácsköztársaság időszakára vonatkozó történelmi ismereteket.

Dr. Döme Attila (képünkön) könyvét a keszthelyi Balaton Akadémiai Kiadó jelentette meg, Szíjártó István szerkesztésében.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva