A The King`s Singers látogat el a Kodály Központba

2017. március 12. vasárnap 11:45

A The King`s Singers látogat el a Kodály Központba

Negyvenkilenc év, több mint kétezer zenemű, több mint százötven lemez, két Grammy-díj, mintegy kétszáz kortárs mű bemutatója, sok ezer teltházas koncert Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten. Ezek a számok jellemzik napjaink egyik, ha nem a legjobb a cappella énekegyüttesét, amely 1968. május 1-jén mutatkozott be a Queen Elizabeth Hallban.

Annak ellenére, hogy a mintegy öt évtized alatt eddig huszonhárom énekes fordult meg az együttesben, a The King`s Singers olyan utánozhatatlan hangzáskultúrát képvisel, amely csak a Bécsi Filharmonikusok vagy a Berlini Filharmonikusok hagyományához mérhető.

Amiben ezek az úriemberek valóban egyediek: mindenféle zenét világszínvonalon szólaltatnak meg, ugyanolyan lelkesedéssel, összeszokottsággal, profizmussal, legyen szó reneszánsz motettáról, miséről, sanzonról, romantikus kórusdalról, spirituáléról, kortárs műről vagy akár popslágerről.


A The King`s Singers Nagy-Britannia legkelendőbb zenei exporttermékei közé tartozik, munkásságuk egyet jelent a legmagasabb szintű a capella előadásmóddal. Azonnal felismerhetőek makulátlan intonációjukról, és a precíz időzítésről, gyönyörű vokális harmóniáikról, és előadásmódjukról, a The King`s Singers tökéletes zenei élményt nyújt a szórakozni vágyóknak.

A The King`s Singers pályafutása alatt több mint 200 művet dolgozott fel, ide értve olyan szerzeményeket, mint a legkiválóbb kortárs zeneszerzők, például Luciano Berio, Ligeti György, Sir James MacMillan, Krzysztof Penderecki, Toru Takemitsu, Sir John Tavener, Gabriela Lena Frank és Eric Whitacre kompozícióit.

Emellett új, friss feldolgozásokkal is színpadra lépnek, amelyek között éppúgy találunk jazz sztenderdeket mint listavezető popslágereket, középkori motettákat és reneszánsz madrigálokat, de lelkes fiatal zeneszerzők új kompozícióit is. Annak köszönhetően, hogy nyitottak a friss művészi élmények iránt, szoros együttműködés alakult ki köztük és olyan művészek között, mint Christina Pluhar, Albrecht Mayer, Emanuel Ax és Sabine Meyer.

Pécsett, a Kodály Központban lép fel az együttes április 28-án pénteken, este hét órától. A jegyek már elérhetőek itt .

Forrás: ZSÖK