A szigetvári tűzoltóság csapata nyerte meg a versenyt

2017. május 25. csütörtök 17:30

A szigetvári tűzoltóság csapata nyerte meg a versenyt

Szerdán került megrendezésre a megyei tűzoltó szakmai verseny, ahol a siklósi, a szigetvári, a pécsi, a mohácsi és a komlói hivatásos tűzoltóság legjobb tűzoltóiból álló csapat mérte össze az elmélet és a gyakorlati tudását.

A Baranya megyei tűzoltó szakmai verseny hivatalos megnyitóján Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, a mai verseny célja az egyes feladatok szakszerű végrehajtása, ez a pályabírók értékelésének fő szempontja. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nap végére gyűjtsék össze a résztvevők a tapasztalataikat, hogy abból a rendezők a jövőben építkezni tudjanak. A megnyitót követően sorsolással dőlt el, hogy mely csapat milyen sorrendben hajtja végre a gyakorlati feladatokat.

A megmérettetés tesztírással vette kezdetét, ahol minden tűzoltó a beosztásához kapcsolódó feladatlapot töltött ki. A gyakorlati feladatrész hat állomásból állt, amelyek két helyszínen várták a tűzoltókat, Hosszúhetényben és Komló-Zobákpusztán. Hosszúhetényben az első feladat sérült személyek mentése volt, füsttel telítődött mélylétesítményből. A mentést és a tűzoltást egyéni védőfelszerelésben és légzésvédelem mellett végezték a beavatkozók.

Hosszúhetényben alakították ki a vezetéstechnikai állomást is. Pályabejárást követően, elfoglalták a gépjárművezetők a helyüket, majd a rajt elhangzása után megkezdték a feladatot. Szlalom pályán haladtak előre, majd egy kapubeállóba kellett úgy beparkolniuk, hogy egy oszlopot finomat megdöntöttek, még pedig úgy, hogy az oszlopon lévő teniszlabda leessen, de a tartószerkezet a helyén maradjon. Majd körpályán haladtak hátramenetben, és egy szűk helyen történő parkolást is bemutattak.

Komló-Zobákpusztán négy gyakorlati állomás várta a tűzoltókat. Elsőként szerelési feladatot kaptak, osztott sugár szerelést, emeleti égő szintre. Az emeletre létrával jutottak fel a beavatkozók, a falsíkon húzták fel a tömlőt, osztót pedig az emeleten szereltek. A táplálás szívótömlővel, egy vízzel teli kádból történt. A feladat vízzel történő célba lövéssel ért véget az emeleten.

A következő állomáson favágási tudásukról adtak számot a versenyzők. A kihelyezett farönkökből egy darab minimum hatvan milliméteres, maximum nyolcvan milliméteres darabot kellett kivágni. Ezt követően a hasábfából kiálló gallyak levágása következett, a rönkben benn maradó faágak, pedig nem lehettek hosszabbak egy centiméternél.

A veszélyes anyaggal kapcsolatos állomáson a katasztrófavédelmi mobil labor által berendezett pálya várta a tűzoltókat. A tűzoltóknak távolsági felderítést követően, meg kellett határozni a helyes beavatkozás módját, emellett pedig egy eszméletlen embert is kellett menteni a veszélyes anyag közvetlen környezetéből.

Az utolsó feladat mélyből mentési gyakorlat volt. Egy három méter mély gödörbe esett gerincsérültet, hordágy segítségével hoztak a felszínre, és emelték őt át egy másik helyiségbe. Létrán keresztül ereszkedtek le a mélybe, ahol szabályos tálcafogással helyezték hordágyra a sérültet. Rögzítést követően, pedig a felszínre emelték és átadták őt a mentőszolgálat munkatársainak. A versenybírók egy előre összeállított úgynevezett check lista segítségével, egységes szempontok alapján pontozták a résztvevő tűzoltókat.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelem