A szelektívekbe való hulladék is kerül a kukákba, nem csoda, hogy hamar megtelnek

2017. július 18. kedd 16:04

A szelektívekbe való hulladék is kerül a kukákba, nem csoda, hogy hamar megtelnek

Műanyag palackok, papírok és üdítős dobozok is bőven találhatóak a kommunális hulladékgyűjtőkben - panaszkodott egyik kertvárosi olvasónk. Emiatt gyakran a háztartási szemétnek már nem jut hely.

Hiába működik már régóta Pécsett a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, sajnos úgy tűnik, egyesek még mindig ömlesztve szabadulnak meg a szeméttől. Emiatt azonban - mint arról nemrég egy olvasónk beszámolt - Kertvárosban több helyen is hamar megtelnek a kommunális kukák, többek közt olyan hulladékokkal, amelyeknek nem ott lenne a helyük.

A BIOKOM Nonprofit Kft.-nél megkeresésünkre azt közölték, ők is tapasztalják a jelenséget, ám "egyértelműen kimutatható, hogy a lakosság nagy része mára már szelektíven gyűjti a hulladékot, csak egy szűk kisebbségre mondható, hogy nem figyel oda erre".

Sajnos az sem ritka, hogy a kommunális vagy elektronikai szemét a szelektív gyűjtőbe (vagy mellé) kerül.

- Gyakran előfordul, hogy a szelektív gyűjtőszigetek környéke illegális lerakóként működik cégünk erőfeszítései ellenére. Ezekre a helyekre építési törmelék vagy éppen elektronikai hulladékot hordanak egyesek - fogalmazott Erdős Réka, a BIOKOM sajtófelelőse.

Plusz szállítást és tisztítást is lehet kérni

Ha a kommunális gyűjtők megtelnek, esetenként külön szállítást is igényelhetnek a lakók, ennek díja 6723 forint/köbméter. Ugyan évente két alkalommal a BIOKOM térítésmentesen elvégzi az edények fertőtlenítését, külön tisztítás is kérhető. Az edény mosása 6825 forintba kerül, a ki- és beszállításának díja pedig 4096 forint. Ha április és június, vagy augusztus és október között kérik a mosást, az edényszállításért nem kell külön fizetni.

A városüzemeltetési cégnél egyébként igyekeznek a szelektíven gyűjtött hulladék arányát növelni, ennek érdekében a város egyre több pontján érhető el a lehetőség. A tapasztalatok szerint egyébként a leghatékonyabban az úgynevezett „házhoz menő" rendszer működik. Ennek lényege, hogy még a gyűjtőszigetekig sem kell elvinni a hulladékot, az háztartásonként külön gyűjthető az erre a célra átadott edényekben.

Sokan talán nem tudják, de a fém italos dobozokat sem kell a kommunális szemét közé tenni. Ezeket akár a piros vagy a sárga szelektív gyűjtőkbe is bedobhatjuk, a házhoz menő rendszer esetében pedig a kékbe.

 

Képünkön: a csordultig telt szemetesek látványa megszokott a lakótelepeken. 

Palotás P. - Fotó: Laufer László