A szakadárok népszavazást kezdeményeznek Somogy, Vasas és Hird leválásáról

2014. március 23. vasárnap 16:09

A szakadárok népszavazást kezdeményeznek Somogy, Vasas és Hird leválásáról

Egyre erősebb az igény a vasasiak, somogyiak és hirdiek körében, hogy a városrészek elszakadjanak Pécstől - értesültünk a helyiektől. Mint a Vasasért Egyesület vezetője munkatársunknak mondta, „közös gondolkodás" indult az önállósodásról. Információink szerint áprilisban gyűlést tartanak, majd az igényükkel Pécs jegyzőjéhez fordulnak, ezt követően pedig népszavazást is kiírhatnak. Huba Csaba, a terület önkormányzati képviselője szerint ez „öngyilkos" gondolat.

A munkatársunknak nyilatkozó vasasiak és somogyiak szerint a szegregáció felszámolására indított program jelentette az utolsó cseppet a pohárban, elmondásuk szerint a pályázat napvilágra kerülése után vált „egyre népszerűbb gondolattá a várostól való elszakadás". A panaszok emellett leginkább arról szólnak, hogy a fejlesztési pénzek elkerülik a három városrészt.

Berényi Zoltán, a Vasasért Egyesület elnöke megkeresésünkre azt közölte, „közös gondolkodás" indult Somogy, Hird és Vasas önállósodásáról, ám konkrétumokat nem árult el. A civil vezető annyit azért leszögezett, a tervek "nem a város ellenében születnek, ám a lakosok kilátástalanságára megoldást kell keresni".

Huba Csaba, a keleti városrész önkormányzati képviselője szerint felelőtlenség lenne az elszakadás. Úgy véli, egy ilyen lépéssel „gyakorlatilag mindenki rosszul járna".

- Természetesen fontosak az pécsi önkormányzat számára a vasasi, a somogyi és a hirdi emberek, amit az is mutat, hogy a buszmenetrend kialakításakor figyeltünk arra, hogy közvetlen járat kösse össze a városrészeket a belvárossal - mondta. Hozzátette, egy esetleges elszakadás esetén távolsági járatokkal lényegesen rosszabb színvonalú és drágább lesz a közösségi közlekedés, „hiszen a távolsági buszbérlet mellé városi bérletet is vásárolni kell majd".

A képviselő úgy látja, nincs reális alapja az önállósodásnak, a városrészekben ugyanis nem működnek erős vállalkozások, a szociális ellátásban részesülők száma pedig magas, így kérdéses, egyáltalán milyen bevételekből működne a létrejövő három új önkormányzat.

- Tiszteletben tartom a kezdeményezők álláspontját, hiszen bizonyosan valamennyien a települések helyzetén szeretnének javítani, de az elszakadást öngyilkos gondolatnak tartom. A lakosok hátrányt szenvednének a víz- és csatornaszolgáltatás, a hulladékszállítás tekintetében, de a szociális ellátások, valamint a különböző intézmények működése is veszélybe kerülne - sorolta Huba Csaba. Hozzátette, akár az iskolák, óvodák és az időseket gondozó intézmények bezárásához is vezethet az önállóság.

Úgy tudjuk, hamarosan felgyorsulhatnak az események, a tervek szerint ugyanis a három városrész lakosai áprilisban gyűlést tartanak, majd az itt megfogalmazott akaratukat eljuttatják a város jegyzőjéhez. Az előírások szerint ezt követően az elszakadást pártolók és a jegyző közösen elkészíti az új önkormányzatok költségvetési tervezetét, majd népszavazást írhatnak ki a kérdésben.

Palotás P.