A robotolimpia és a játékos matek volt a legnépszerűbb Pécsett

2014. szeptember 29. hétfő 15:00

A robotolimpia és a játékos matek volt a legnépszerűbb Pécsett

Mintegy hetvenezren vettek részt a Kutatók éjszakája programjain pénteken országszerte, a legnépszerűbb tudományterületek idén a biológia, a fizika, a kémia, az informatika és a robotika voltak.

Az érdeklődőket 101 intézmény több mint 2000 kutatója és tudományos szakembere várta országszerte 2344 programmal. A legtöbben a 18-30 éves korosztályból érdeklődtek, de idén is mindenhová érkeztek családok és iskolás csoportok is. A regisztrációköteles programok szinte minden helyszínen teljes telítettséggel zajlottak - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

"A legnépszerűbb programok a nyitott mérnöki, informatikai és biológiai laborok, valamint a kémiai bemutatók voltak. Az országos látogatottság elérte a 70 ezer főt, csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) programjain 7000 fő, míg a Szegedi Tudományegyetemen 4000 fő vett részt" - idézte a közlemény Lampért Kármán Tímea projektvezető szavait.

Az egyetemeken tartott programok a legtöbb helyen lefedték az intézmények szinte teljes képzési, kutatási portfólióját. A gödöllői Szent István Egyetemen a látogatók növényfajták molekuláris "ujjlenyomatát" készíthették el, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán a látványkémia show, a Szolnoki Főiskolán a repülés-szimulátor vonzotta a legtöbb látogatót.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) a tolmácskesztyű és a retro számítógép-kiállítás, míg Győrben a Széchenyi István Egyetemen a kiskutatók akadályversenyén, az egri Eszterházy Károly Főiskolán pedig a kémia showkon számlálták a legtöbb érdeklődőt.

A szervező Tempus Közalapítvány pécsi helyszínén a robotolimpia és a játékos matematika, Budapesten a Mérnökök Óvodájában tartott és a felnőtt korosztálynak szóló tudományos előadások bizonyultak a legérdekesebb programnak.

A Kutatók éjszakáját immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Tempus Közalapítvány, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ötödik alkalommal volt társszervezője az eseménynek.

Képünkön: Egy kisfiú mikroszkópba néz a Kutatók éjszakáján Biológiai Intézetének laboratóriumában 2014. szeptember 26-án

MTI – Fotó: Sóki Tamás/MTI