A rendőrségen nem ért véget a pécsi farkaskaland: tart a nyomozás, még nincs gyanúsított

2015. november 25. szerda 09:20

A rendőrségen nem ért véget a pécsi farkaskaland: tart a nyomozás, még nincs gyanúsított

Január 6-án jár le a rendőrségi nyomozás befejezésének határideje a pécsi állatkertből megszökött farkas ügyében. A hatóság természetkárosítás miatt vizsgálódik, s egyelőre senkit sem gyanúsítottak meg a bűncselekménnyel. 

Természetkárosítás miatt folytat nyomozást a rendőrség azt követően, hogy a pécsi állatkertből október utolsó napján elszökött egy farkas, amit egy nappal később a park igazgatója, Szatyor Miklós lőtt ki.

A megyei rendőr-főkapitányságon érdeklődésünkre elmondták, még senkit nem gyanúsítottak meg a bűncselekménnyel. Hozzátették, a nyomozás befejezésének határideje január hatodika.

Minden további kérdésünket elhárították. Többek között azt is, milyen nyomozati cselekményeket végeztek eddig, s milyen továbbiak várhatóak, valamint azt is, hogy kinek a feljelentése nyomán indult az eljárás. Előbbit azzal, hogy a nyomozás érdekeire tekintettel nem adhatnak felvilágosítást, utóbbit pedig azzal, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a nyomozó hatóság nem adhat olyan információt, amely révén a sértett, a tanú vagy az eljárásban részt vevő más személy azonosíthatóvá válik.

Mindettől függetlenül nyilvánvaló, hogy a vizsgálódás során nem pusztán azt kívánják megállapítani a rendőrök, hogy az állat kilövése kapcsán Szatyor Miklóst terheli-e valamilyen felelősség, hanem azt is, hogy milyen okok vezettek ahhoz, hogy a farkas egyáltalán el tudott szökni az állatkertből.

Természetkárosítást a Büntető törvénykönyv szerint az követ el, aki fokozottan védett élő szervezet egyedét - ilyen a farkas is - jogellenesen megszerzi, tartja, forgalomba hozza, az ország területére behozza, onnan kiviszi, azon átszállítja, azzal kereskedik, illetve azt károsítja vagy elpusztítja. A bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

M. B. - Fotó - Kálmándy Ferenc