A régió nagyvárosaihoz képest Pécsett a legdrágábbak a lakások és a családi házak

2016. július 23. szombat 16:27

A régió nagyvárosaihoz képest Pécsett a legdrágábbak a lakások és a családi házak

A hazai ingatlanpiacot 2014-ben a forgalom, 2015-ben az árak növekedése jellemezte, idén pedig a lakásépítési kedv fellendülését jósolták. Pécsett jóval drágábbak a lakások, mint a régió más nagyvárosaiban, az országos átlaghoz képest viszont mégis olcsónak számítanak. 

A két éve tartó lakáspiaci fellendüléssel kapcsolatban a szakemberek szerint meg kell jegyezni, hogy az ország egyes területein eltérő mértékben érvényesült. Míg Békés, Győr-Moson- Sopron és Heves megyében a kezdeti emelkedés után 2015-ben visszaesés jelentkezett a forgalom tekintetében, addig Pest, Zala, Baranya és Csongrád megyében több mint 20 százalékkal növekedett az adásvételek száma.

Hasonló folyamat figyelhető meg az árak tekintetében is: Békés, Fejér, Hajdú-Bihar és Vas megyében több mint 15 százalékkal emelkedek az átlagos négyzetméterenkénti ingatlanárak, ezzel szemben Nógrád, Zala, Somogy és Heves megyében hat százaléknál kisebb volt a drágulás mértéke.

2015. január és 2016. január között a dél-dunántúli lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai csökkentek. Baranyában csekély mértékben, 1,8 százalékkal-, Somogyban tíz, Tolna megyében pedig hat százalékkal mérséklődtek az átlagos árak.

         

Országos viszonylatban ezzel szemben viszont több mint 30 százalékkal drágultak az árak. Idén január és június között országos szinten egy lényegesen mérsékeltebb változás mutatkozott. Ez a tendencia Baranyában és Somogyban dinamikusabban érvényesült, az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai 14-15 százalékkal növekedtek.

Van miből választani

A Pécsett elérhető 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok már most is rendelkezésre állnak, ezek megvásárlásához a csok mellé kedvezményes hitel vagy önerő megléte szükséges. A városban tapasztalható kínálat országos szinten magasnak számít, az érdeklődők számos ingatlan közül válogathatnak a különböző városrészekben.

Pécs lakásárai a dél-dunántúli térség viszonylatában kiemelkedőek, az országos átlagtól azonban elmaradnak. Az eladó pécsi lakások 34-40 százalékkal olcsóbban érhetőek el az országos átlaghoz képest, a családi házak ezzel közel azonos árszinten vásárolhatóak meg, derül ki a statisztikából.

A régió vidéki nagyvárosaihoz viszonyítva Pécs ingatlanárai kiemelkednek, az egyes ingatlantípusok Kaposvár és Szekszárd árainál 20-60 százalékkal drágábban, a panellakásokat a paksi viszonylathoz képest 40 százalékkal alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg.

         

Országos szinten a lakáspiaci árolló szűkülése figyelhető meg, Pécsett az új és használt lakások közötti különbség négyzetméterenként 40-100 ezer forint között alakul.

Képünk illusztráció.


 

Forrás: ingatlannet.hu - Fotó: Dittrich Éva