A rácvárosiak találtak egy jogszabályt, ami alapján feljelentik Lázár Jánost az uzsorázás miatt

2013. szeptember 05. csütörtök 08:49

Alacsonyan repülnek a feljelentések a kampány beindulásával. Ezúttal Lázár János államtitkárt kívánja bíróság elé állíttatni a Patacs-Rácváros Egyesület. Mint elnökük, a korábban a Fidesz pécsi aktivistájaként ismert Lőrincz Miklós a sajtót tájékoztatta, ők azért tesznek feljelentést, mert amikor Lázár uzsorásnak nevezte Csányi Sándort, az OTP elnök vezérigazgatóját, elmulasztott feljelentést tenni.

A vonatkozó jogszabály alapján, írja a patacs-rácvárosi egyesület, Lázár hivatalos személy „ezért az 1998.évi XIX. törvény, a büntetőeljárásról, s annak 171§(1);(2) alapján:"Bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést. A feljelentés kötelező, ha annak elmulasztása bűncselekmény. A hatóság tagja és a hivatalos személy, továbbá, ha külön törvény előírja, a köztestület köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt - ha az elkövető ismert, annak megjelölésével - feljelenteni."

Ennek alapján kérik a Fővárosi Főügyészséget, hogy a megfelelő intézkedést, vizsgálatot, illetve a szükséges szankciót hozza meg, mert a hivatkozott törvényi rendelkezését a nevezett személy elmulasztotta.

A Patacs-Rácváros Egyesület levelében emlékeztet rá, hogy ők maguk is két éve vívják "a szélmalomharcot a devizahitelesek ügyében". 

Mint írják, "Csányi Sándort mi nem választottuk, de Lázár János urat igen. Ő nem élt a jogával, és nem tett feljelentést az uzsorás ellen. Az uzsoravád, súlyos vád. 2011 év végén a Fidesz által kezdeményezett, az uzsorával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény jelentősen szigorította az uzsora-bűncselekmény büntetési tételét, valamint tágította a büntetéssel szankcionált cselekmény körét is. A kormányzati törvényjavaslat a változást azzal indokolta, hogy az uzsorázás újabb formái - embertelenségük és kizsákmányoló jellegük miatt - olyan súlyos veszélyt jelentenek a társadalomra, hogy attól függetlenül büntetni kell őket, hogy elkövetésük üzletszerű-e vagy sem."