A pogányi repteret működtető cégből is repül az állam, a Holdingé lesz

2014. november 25. kedd 23:07

A pogányi repteret működtető cégből is repül az állam, a Holdingé lesz

Várhatóan már csütörtökön dönt a pécsi közgyűlés arról, hogy a hatékonyabb működtetés érdekében három, a Pécs Holding Zrt. többségi tulajdonában lévő cégből kivásárolják a kisebbségi tulajdonost, az államot. A repteret működtető cégből is „repülhet" az állam.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere már a beiktatását követő első megnyilatkozásaiban a ciklus egyik fő feladatának az önkormányzati cégek hatékonyabb működtetését, a társaságok versenyképességének növelését nevezte meg.

Az ennek megvalósítását lehetővé tevő első lépések egyike lehet, ha csütörtökön megszavazza a közgyűlés azt az előterjesztést, amely három, az önkormányzat és az állam közös tulajdonában álló cégben teremt vegytiszta viszonyokat azzal, hogy a város az állam kivásárlása révén egyedüli tulajdonos lesz.

Az EUNet 2000 Regionális Informatikai Nonprofit Kft., az Innovációs és Technológia Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. és a „Pécs-pogányi repülőteret működtető" Kft. szerepel a csomagban.

Utóbbi jegyzett tőkéje 5.100.000 forint, a társaság üzletrészének 58,8 százaléka a Pécs Holding Zrt. tulajdonában van. Az állam részéért százötvenezer forintos ajánlatot tett a Holding, amit a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elfogadott.

Az EUNet 2000 Regionális Informatikai Nonprofit Kft. (a társaság feladata az önkormányzat és lakosság közötti információáramlás egyszerűsítése, az önkormányzati ügyintézési folyamatok elektronizálása és internetes elérhetőségének kialakítása) esetében ez az összeg hárommillió forint. A részesedés megszerzésével kft. egyszemélyes gazdasági társaságként folytatja tevékenységét. Az Innovációs és Technológia Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. 75,54 százaléka van a holding kezében, a maradék részt egymillió-ötszázhatvanezer forintért adja el az állam.

A javaslat indoklása szerint az üzletrészek megszerzésével a Pécs Holding Zrt. közvetlen irányításával a társaságok hatékonyabban tudnának eleget tenni feladataiknak. A cégek gazdálkodása, tervezési, beszámolási folyamatai, beruházásai átláthatóbbá válnak, így azokba az önkormányzat is alaposabb betekintést nyerhet az eddigieknél.

P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva