A Platina Bau tartozik a városnak, az önkormányzat meg a cégnek – megegyeznének

2015. május 29. péntek 13:20

A Platina Bau tartozik a városnak, az önkormányzat meg a cégnek – megegyeznének

Lerendezheti az egymás felé fennálló tartozását a Platina Bau Zrt. és a pécsi önkormányzat. Építési hiba miatt közel hat és félmillió forintot kellene fizetnie a cégnek, ugyanakkor a város is lóg a Platinának több mint 21 millió forinttal. Bölcs megoldás születhet az ügyben.

A pécsi önkormányzat úgy tájékoztatta lapunkat, a történet még 2001-ben kezdődött. Ekkor kötött vállalkozási szerződést a város és a Platina Bau Zrt. a rózsadombi Fáy András utcai lakópark megépítése érdekében. Az épület el is készült, ahol aztán kedvezménnyel vehettek lakásokat a pécsiek.

A probléma 2004. nyarán ütötte fel a fejét, ekkor az egyik lakó jelezte, hogy a ház egy része megsüllyedt. A szakértői vélemény megállapította, hogy az életveszélyessé vált lakás környezetében lazán temették vissza a munkaárkot, a régi szennyvízcsatorna helyén pedig nem tömörítették megfelelően a talajt. Hamar megindult a pereskedés. Előbb a lakó kezdeményezésére marasztalták el az önkormányzatot, majd 2014-ben a városháza javára ítélt a bíróság, amelynek értelmében a Platina Bau Zrt.-nek közel hat és félmillió forintot kell fizetnie Pécsnek. 

Az éves mennyiség harmada esett akkor

Emlékezhetünk, 2010. május közepén rövid idő alatt 200 milliméternyi csapadék hullott Pécsett, azaz egy-két nap alatt nagyjából az éves mennyiség harmada zúdult a városra. A város átlagos évi csapadékösszege ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 624 milliméter.   

Ennek ellenére úgy néz ki, még a városházi kassza apad. Szintén az önkormányzattól tudjuk, hogy ennek okát a 2010. májusi hatalmas esőzés utáni helyreállítás körül kell keresni. Akkor ugyanis a lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék nagy károkat tett a Május 1. utcában: támfalak, hidak, átereszek, utak, sőt, autók estek az árvíz áldozatául.

A helyreállítással - közbeszerzés után - a Platina Baut-t bízták meg, ők azonban csak úgy vállaltak garanciát, ha az eredeti megbízásnál hosszabb szakaszon végzik el a munkát. Ezzel egyetértettek a döntéshozók is, a pluszmunkával járó költségeket belügyminisztériumi forrásból szerette volna kifizetni. Az élet (és a választás) azonban közbeszólt, a lehívható támogatás összegét ugyanis az új tárca lecsökkentette, a város tehát nem tudta teljes egészében kifizetni a munkát.

Az önkormányzatnál elismerik, hogy jogos a Platina 21 és félmillió forintos követelése, ám a Fáy András utcai eset miatt csak nagyjából 15 milliót fizetnének, azaz levonnák az összegből azt a pénzt, amellyel a cég tartozik, a kamatoktól pedig eltekintenének.

A vállalkozás hajlik a megegyezésre, így ha a képviselők is rábólintanak, megszülethet a megállapodás.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva