A Pécsi Püspökség is Szent Istvánra emlékezik augusztus huszadikán

2017. augusztus 18. péntek 10:37

A Pécsi Püspökség is Szent Istvánra emlékezik augusztus huszadikán

Látható lesz a király csontereklyéje a bazilikában, és az ingyenes idegenvezetések középpontjában is az államalapító király személye áll.  

A Pécsi Egyházmegye alapításáról fennmaradt dokumentum tanúsága szerint az egyházmegye létrehozásáról Szent István király rendelkezett 1009-ben. Augusztus 20-án, az államalapító király ünnepén a székesegyház ingyenesen látogatható, a torony kilátó megtekintéséhez azonban külön jegyet kell váltani. Két alkalommal, 14.00 órakor és 15.30 órakor indulnak vezetett látogatások, amelyeknek célja, hogy bemutassák a bazilikában fellelhető Szent István ábrázolásokat. A tematikus idegenvezetésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az ünnep napján a bazilikába látogatók ingyenesen megtekinthetik a szent király csontereklyéjét. 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulójára készített Bittner Lajos ötvösművész díszes ereklyetartót a Pécsi Püspökség számára, amely azóta hordozza az államalapító király ereklyéjét. Az év többi napján az ereklye a Püspöki KincsTár kiállításának részét képezi, augusztus 20-án azonban egy napra átviszik a bazilikába, ahol minden érdeklődő ingyen megtekintheti.

Az ünnepi szentmisét Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa celebrálja este 18.00 órakor.

Forrás: Pécsi Egyházmegye