A pécsi püspöki könyvtár kutatói bemutatják eredményeiket

2014. október 02. csütörtök 15:35

A pécsi püspöki könyvtár kutatói bemutatják eredményeiket

A hajdani pécsi püspöki könyvtárat (ma Klimo Könyvtár) 240 éve, 1774 tavaszán alapította Klimo György püspök (1751-1777) a püspöki palota dél-nyugati szárnyában. Ez a gyűjtemény volt Magyarország első, nagy nyilvános bibliotékája, mely az alapító szándéka szerint a városban újra felállítani tervezett egyetem szakkönyvtára lett volna.

A 240 éves évfordulóra a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont és a Pécsi Egyházmegye közös programsorozattal készült. Ennek első állomásaként 2014. május 22-én egy nagyszabású kiállítást adtak át a Klimo Könyvtár Arany- és Szepesy-termében „Itt van, György főpap a Te könyvtárad (...) mindenki számára nyitva áll." Ritkaságok és kuriózumok a 240 éve alapított Klimo Könyvtárból címmel. A bemutatott egyedi dokumentumok révén a hajdani nyilvános püspöki bibliotékának az országos és helyi tudományos életben a 18-20. század folyamán betöltött jelentős szerepére kívántak rávilágítani. (A kiállítás október 31-ig tekinthető meg.)

A programsorozat záró akkordjaként, 2014. október 16-17-én, a Dóm Kőtárban „Új könyvtár virul itt, tele rendbe rakott tudománnyal. Fontos, hogy mindent nyitva találsz odabent." Tudomány és kutatás a Klimo Könyvtárban című tudományos szimpózium keretében 28 előadó fog számot adni az egykori püspöki bibliotéka állományában, a könyvtártörténet, az oktatás- és művelődéstörténet, a jog- és hadtörténet, az irodalom- és a történettudomány területén végzett kutatásai eredményeiről.

Köszöntő beszédet mond Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár (EMMI), Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök, Dr. Bódis József, a PTE rektora és Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója.