A Pécsi Ítélőtábla zárja be végleg a jogsigyárat - baranyai „mazsolák" is érintettek

2015. augusztus 23. vasárnap 09:36

A Pécsi Ítélőtábla zárja be végleg a jogsigyárat - baranyai „mazsolák

Volt, aki egy birkával fizetett a sikeres KRESZ-vizsgáért, akadt, akinek kenőpénzért cserébe adtak igazolást arról, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezik az elsősegélynyújtás terén a szekszárdi jogosítványgyárban, amit jogerős ítélettel jövő héten zárhat be végleg a Pécsi Ítélőtábla. A vádlottak padján egykori tanulóvezetők is ülnek, köztük baranyaiak. 

Több esztendeig tartó huzavonát követően jövő héten várhatóan pontot tesz a Pécsi Ítélőtábla a szekszárdi jogosítványgyárként elhíresült büntetőügy végére. A már több bírósági fórumot is megjárt umbuldára még 2008-ban derült fény, amikor is a hatóságok titkosszolgálati eszközöket is bevetve megállapították, hogy a Dunántúl több megyéjéből - köztük Baranyából - Szekszárdra jártak máshol megbukott autósok jogosítványt vásárolni. 

Az üzelmekben egy vizsgabiztos, két autósiskola vezetője valamint egy szakoktató vett részt, no és persze a „mazsolák" - utóbbiak félszáznál is többen lehettek. Az érintettek a vád szerint pénzt kértek, fogadtak el, illetve adtak a sikeres vizsgák érdekében. Jellemzően néhány tízezer forint volt a tarifa, de akadt olyan vesztegető, aki egy birkával fizetett.

A vizsgázók cserébe igazolást kaptak, hogy megszerezték a szükséges elsősegély-nyújtási ismereteket, és a számítógépes KRESZ-teszt kitöltésekor is számíthattak segítségre. Egy tanulónak például azt mondták a vizsgán, ne is nyúljon a géphez, mert csak elrontaná a tesztet, kitöltik azt helyette.

A Szekszárdi Törvényszék a második, megismételt eljárásban az elsőrendű vádlottat - a közlekedési hatóság volt munkatársát - negyvennégy rendbeli vesztegetés miatt két év felfüggesztettre ítélte, s 925 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.
Az autósiskolák vezetői és az oktató ugyancsak felfüggesztett büntetést kaptak, valamint eltiltották őket munkájuk gyakorlásától, az őket megvesztegető tanulóvezetők pedig megrovást kaptak.

Ez az ítélet fellebbezések hiányában részben jogerőre emelkedett, a másod- és harmadrendű vádlottak, illetve a tanulóvezetők egy része azonban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így ügyükben a tábla mondja ki az utolsó szót a kedden kezdődő tárgyaláson Pécsett.

Képünk illusztráció.

M. B. - Fotó: MTI/Fülöp Máté