A pécsi Europa Cantatra hívta Hoppál Péter a kórusversenyzőket

2014. július 31. csütörtök 23:28

A kóruséneklés kultúraközvetítés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Pécs és Komló országgyűlési képviselője csütörtök este Debrecenben, a Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny és Folklór Fesztivál megnyitóján.

Dr. Hoppál Péter kifejtette: a kóruséneklés kultúraközvetítés is egyben, és mint a sokszínű kultúra része, értéket, hagyományt és tudást örökít át. A politikus a kóruséneklés közösségformáló erejéről is beszélt. A Kölcsey Központ színháztermében tartott megnyitón az államtitkár kiemelte, hogy a Gulyás György karnagy által 53 éve útjára indított verseny világhírnevet vívott ki magának. Mint mondta, Debrecenben mélyen gyökerező hagyománya van az együtténeklésnek.

- A magyar és nemzetközi kórusok megmérettetésével komoly feladatra vállalkoznak a szervezők - fogalmazott az államtitkár, aki a kórusversenyhez fűződő személyes kötődését is megosztotta a jelenlévőkkel. Mint felidézte, gyermekkorában a kórusversenyen résztvevőként kapott élmények megerősítették elköteleződését a kórusművészet iránt, és a karnagyi pályát választotta.

Hoppál Péter nemes versengést kívánt a résztvevőknek, akiket egyúttal meghívott a kontinens legnagyobb kórusversenyére, az Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozóra, amelyet 2015-ben Pécsett rendeznek meg.

A hét végéig tartó Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusversenyen és Folklór Fesztiválon két kontinens 14 kórusa, csaknem 500 kórista vesz részt.

Forrás: MTI