A pécsi egyetem is részt vesz a Richter Gedeon programjában

2011. szeptember 07. szerda 18:32

A pécsi egyetem is részt vesz a Richter Gedeon programjában

A két éve zajló nagysikerű programsorozat folytatásaként a Richter Gedeon Nyrt. ősszel újraindítja jótékonysági akcióval összekötött országos szűrőprogramját, az Egészségvárost. A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése arra bíztatja az embereket, hogy minél többen tegyenek egy-egy lépést saját egészségük megőrzése, fenntartása érdekében.

A tavaszi kalocsai, székesfehérvári és budapesti állomások után ősszel Miskolc, Pécs és Szeged ad otthont a rendezvénysorozatnak egy-egy szombati napon. A szórakoztató családi programok mellett a látogatók ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon is részt vehetnek. Az akció különlegessége, hogy a város lakosai részvételükkel növelik a Richter által a helyi kórház számára felajánlott adomány összegét.

Kalocsa, Székesfehérvár és Budapest után szeptemberben három újabb városba látogat el a Richter Egészségváros Program „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak" felhívással. A családi program az egészség és egy jó ügy szolgálatában szeptember 10-én Miskolcon, szeptember 17-én Pécsett, szeptember 24-én pedig Szegeden kerül megrendezésre.

A 10 és 18 óra között zajló programokon többek között prosztataszűrést, csontritkulás- és csontsűrűségmérést, vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásmérést, bőrgyógyászati szűrést, BMI, testzsír-, magasság- és testsúlymérést végeztethetnek el szakemberekkel a rendezvényre látogatók. 

A szűrések mellett memóriazavar és Alzheimer-kór, alvászavar, fájdalom és nőgyógyászati témában felmerülő kérdésekre kaphatnak választ, de dietetikus és gyógytornász, a patika tanácsadó sátorban pedig gyógyszerészek is rendelkezésre állnak egész nap. A tanácsadás mellett gyógytorna gyakorlatokat tanulhatnak és végezhetnek az érdeklődők, valamint véradáson és elsősegélynyújtás bemutatón és oktatáson is részt vehetnek a legaktívabb lakosok.

Az esemény védnöke Rudolf Péter színművész-rendező, aki a rendezvények helyszínén személyes példával bíztat az egészséges életmódra. Katus Attila aerobik világ- és Európa bajnok szórakoztató fitneszprogrammal várja a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt. Az esemény háziasszonya Jaksity Kata műsorvezető, de a rendezvényre kilátogatók találkozhatnak Rácz Zsuzsa író, újságíróval is, a híres Terézanyu könyvek szerzőjével. A családi rendezvényt helyi sportegyesületek és tánccsoportok bemutatkozása színesíti.

A Richter Egészségváros célja, hogy mindenki egyszerre tehessen valamit saját maga egészségéért és városa egészségügyének fejlesztéséért. A Richter ennek érdekében minden városban 2.000.000 forint adományt ajánl fel a helyi kórház számára, melyet minden látogató személyesen növelhet a programok bármely elemében való részvételével. A tavaszi programsorozat 3 helyszínén az adományok összértéke meghaladta a 13.000.000 forintot, amely több mint 8 000 fő részvételével gyűlt össze.

A programnak komoly aktualitást ad a magyar lakosság figyelmeztető egészségi állapota. Az életmód legalább 40%-ban befolyásolja az egészséges életkilátásokat, ezért fontos hangsúlyozni az egyéni felelősséget az egészségmegőrzésben. A Richter Egészségváros szűrésein résztvevők egészségügyi adatai - hasonlóan az országos átlaghoz - figyelmeztető képet adnak. A lakosság hozzáállása egy ilyen kezdeményezéssel kapcsolatban azonban optimizmusra is okot ad. A nyolcezer résztvevőből közel hatezer ember vett részt legalább egy szűrővizsgálaton, aminek hasznos eredménye is lett: a 3 nagyvárosban összesen 1228 esetben találtak figyelmeztető eredményt a szakorvosok.

A Richter Egészségváros pécsi programjaira szeptember 17-én, a Kossuth téren kerül sor. A projektben a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház és a Szegedi Tudományegyetem mellett a Pécsi Tudományegyetem is részt vesz.