A Pécsett fogvatartottak ötöde dolgozik, a fizetésük nettó 20 körül van

2014. augusztus 19. kedd 12:54

A Pécsett fogvatartottak ötöde dolgozik, a fizetésük nettó 20 körül van

Többek közt a büntetés-végrehajtási intézmény konyháján, a műhelyben vagy éppen a raktárban dolgoznak a pécsi fogvatartottak. Munkájukért nagyjából 33 ezer forintot kapnak, de ezt még levonás terheli és kötelezően félre is kell tenniük belőle. Dékány Zsolt parancsnok szerint az elsődleges cél a társadalomba történő visszavezetés.

Amint arról hírportálunk beszámolt, nemrég pécsi fogvatartottak tették rendbe a Kálvária-dombot, ám ezen túlmenően is folyamatos a rabok foglalkoztatása.

- A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fő feladata az előzetes letartóztatás végrehajtása, a jogszabályi előírás azonban csak a jogerős elítélteket kötelezi munkavégzésre - mondta el érdeklődésünkre Dékány Zsolt bv. ezredes, az intézet parancsnoka. - Az épület belvárosi elhelyezkedése is szorosan behatárolja, hogy milyen munkát tudunk adni a fogvatartottaknak, ezért a dolgozók aránya kisebb az országos átlagnál - tette hozzá.

A részletekkel kapcsolatban elárulta, jelenleg harminc pécsi rab dolgozik, ami húsz százalékos arányt jelent. Ők valamennyien az intézeten belül végzik a tevékenységüket.

- A munkavégzés főként a konyhán (előkészítő munkák, ételosztás, mosogatás), a műhelyben (javítási, karbantartási munkák, kisebb felújítások) és a raktárban (anyagmozgatás) történik, de például az intézet takarítását is fogvatartottak végzik - fogalmazott a parancsnok.

Kérdésünkre elárulta, ha mégis az épületen kívül folyik a munka, főként az intézet közvetlen környezetének rendben tartását végzik, valamint úgynevezett jóvátételi programokat is szerveznek. Ilyen volt a már említett Kálvária-domb rendbetétele is, melyet teljesen ingyen végeztek.

Más esetekben viszont jár a fizetség.

- A munkadíjnak teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén el kell érnie a folyósítás évét megelőző év első napján érvényes minimálbér egyharmadát. Ennek összege jelenleg 32 670 forint (ebből nagyjából 21 ezer forintot kapnak kézhez - a szerk.). Ebből levonunk napi négyszáz forintot a tartási költségekre, valamint a szabadulás utánra is tartalékolniuk kell az elítélteknek. A fennmaradó összegből telefonálhatnak, vásárolhatnak az intézet boltjában, vagy támogathatják a családjukat is - magyarázta Dékány Zsolt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, a fogvatartottak foglalkoztatása nemcsak a munkáltatást foglalja magában.

- Az intézet dolgozói, a társszervek, egyházak, oktatási intézmények és civil szervezetek részvételével folyamatosak a foglalkozások, ezek elsődleges célja a társadalomba történő visszailleszkedés elősegítése. Ide tartozik többek között az oktatás, a képzés, a különböző tréningek (például kommunikációs, vagy agressziókezelési), valamint a szenvedélybetegségek kialakulásának megelőzését célzó programok - fogalmazott. Kiemelte, „kifejezetten hatékonyak az olyan gyakorlati tevékenységen keresztül ható programok, mint a kézműves foglalkozások és a börtönszínház", valamint a szabadulás utáni életre fókuszáló program.

Képünkön: elítéltek érkeznek a büntetés-végrehajtási intézetbe.

Palotás P. - MTI-fotó