A Nyugat történetéről nyílik kiállítás a Tudásközpontban

2015. október 03. szombat 09:39

Hétfőn délután két órakor nyitják meg a tárlatot a Csorba Győző Könyvtár szervezésében, mely a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása.

A megnyitó egyben az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat hivatalos nyitó programja. A rendezvénysorozatot Dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, a kiállítást dr. Kelevéz Ágnes, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, a kiállítás rendezője nyitja meg, majd r. Szilágyi Judit rendhagyó tárlatvezetést tart az érdeklődőknek.

A kiállítás október 30-ig lesz megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

A 20. század eleji Magyarország pezsgő szellemi életében sorra alapították a lapokat, szinte minden évben új irodalmi folyóirat indult. A Nyugat közvetlen előzményeinek tekinthető lapokban összegyűlt, évről évre formálódott a legendás folyóirat kezdő gárdája, Osvát Ernő, Ignotus, Fenyő Miksa, Ady Endre, Hatvany Lajos, Kaffka Margit, Gellért Oszkár. Hajnalba nyúló kávéházi beszélgetések során határozták el a Nyugat elindítását.

A kiállítást összeállította: dr. Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, irodalmi muzeológus és dr. Szilágyi Judit irodalomtörténész, irodalmi muzeológus.

Forrás: Csorba Győző Könyvtár