A neten tett közzé nyomozati anyagokat a letartóztatott ex-főigazgató

2012. március 02. péntek 14:15

A neten tett közzé nyomozati anyagokat a letartóztatott ex-főigazgató

A Baranya Megyei Főügyészség meghosszabbítani javasolta Imhof Gábor, a pécsi egyetem volt gazdasági főigazgatójának előzetes letartóztatását, melyet péntek délelőtti tárgyalásán a Pécsi Városi Bíróság április 26-ig jóvá is hagyott. A vádlott és védője fellebbezett, így másodfokon a Pécsi Törvényszék hozhat jogerős döntést az ügyben - akár már a jövő hét második felében. Mint ma délelőtt szerkesztőségünk megtudta, a vesztegetéssel gyanúsított közgazdász (archív képünkön) időközben a világhálón publikált az üggyel kapcsolatos nyomozati és egyéb dokumentumokat.

A hazai jogtörténetben is minden bizonnyal kuriózumnak számít, hogy egy vádlott a széles nyilvánosság elé tárjon egy ellene folyó ügyben keletkezett és a nyomozati anyaghoz tartozó dokumentumokat. Imhof Gábor, mint a Pécsi Újság.hu megtudta, ezt teszi most: a vezetéknevét viselő és tulajdonában álló www.imhof.hu honlapon közöl - egyelőre - tizennégy különböző, a nyomozás során keletkezett, illetve más úton birtokába került írásbeli- illetve videóanyagot.  

Az előzetesben lévő közgazdász több belső vizsgálati jegyzőkönyvet, nyilvántartást, kimutatást, sőt közte és az egyetem képviselői között létrejött megállapodást illetve az üggyel kapcsolatos elektronikus levelek szövegét is publikálta a honlapján, ezek mostantól bárki számára megtekinthetők.

Mint ismert, a bíróság Imhof Gábort tavaly szeptember 5-én helyezte újra előzetes letartóztatásba, miután a rendőrség három nappal azelőtt őrizetbe vette készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettének megalapozott gyanújával. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyébként 2010 tavasza óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A pénteki tárgyaláson történtekkel kapcsolatban a volt gazdasági főigazgatót képviselő dr. Bárány Melinda ügyvéd munkatársunknak azt mondta, hogy mivel az előzetes letartóztatás meghosszabbításról szóló végzést megfellebbezték, a Pécsi Törvényszék fog másodfokon dönteni a közgazdásszal szembeni előzetes meghosszabbításáról illetve esetleges szabadlábra helyezéséről.

Mint az ügyvéd hozzátette, a Törvényszéken akár már a jövő hét második felében sor kerülhet a másodfokú döntés meghozatalára.

P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva