A NAV-val gyűlhet meg a bajuk a hanyag pécsi jelölteknek és a pártoknak is

2014. október 01. szerda 18:07

A NAV-val gyűlhet meg a bajuk a hanyag pécsi jelölteknek és a pártoknak is

A tavaszi országgyűlési választáskor tapasztaltakkal szemben most jobban figyeltek a kitöltetlen ajánlóívek leadási határidejére a pécsi jelöltek, négyen azonban így is elkéstek, ezért fizetniük kell. Közöttük Komáromi Istvánnak is, aki polgármester-jelöltnek szeretett volna elindulni, de végül nem volt meg hozzá a szükséges mennyiségű állampolgári ajánlása.  

 

A tanulópénzt tavasszal - igaz, jobbára csak elvben, mert a bírságok többségét egyelőre nem tudták behajtani -, az országgyűlési választások alkalmával már megfizették a pártok és a független jelöltek, mivel összességében csaknem kétmilliárdra bírságolták őket a határidőre vissza nem vitt, kitöltetlen ajánlóívek miatt. 

Akkor, ahogy országszerte, úgy Pécsett is sokan elkéstek. A pécsi két választókerületben tíz jelölőszervezetet és két függetlenként indulni kívánt jelöltet köteleztek fizetésre, összesen több mint húszmillió forintra.

A pécsi 1-es körzetben három pártot és egy független jelöltet bírságoltak meg, összesen 14.311.500 forintra. A kettesben hét pártnak és egy független jelöltnek együttesen 6.445 ezer forintot kell becsengetnie az államnak.

A rekorder Pécsett a 2-es körzetben a Kisgazdapárt és a Magyar Igazság és Élet Pártja közös jelöltje volt, aki száz ajánlóívet nem vitt vissza. A jelölőszervezeteket ötmillió-hétszázötvenezer forintra büntették.

A késésnek szabott ára, tavasszal ívenként 50.750 forint volt, amit mérlegelés nélkül ki kellett szabniuk a választási bizottságoknak. 

Rájuk küldik a NAV-ot

Eddig alig több mint hárommillió forint büntetést fizettek be a pártok a Nemzeti Választási Iroda számlájára a későn visszavitt ajánlóívek miatt. Az iroda a honlapján közzétett tájékoztatása szerint az egyéni választókerületi bizottságok összesen mintegy 1,8 milliárd forint büntetést szabtak ki 71 pártra, pártszövetségre, illetve jelöltre. Az összegeket várhatóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be tőlük. 

Mérlegelni most sem lehet, viszont a büntetés mértéke ívenként már csak tízezer forint.

Dr. Göndöc András, a Területi Választási Iroda vezetője a Pécsi Újság. hu érdeklődésére elmondta, Pécsett az önkormányzati választásokhoz kapcsolódóan négy jelöltet bírságoltak meg késésük miatt.

Komáromi István független polgármester-jelölt két ívet nem vitt vissza időben, így neki húszezezret kell fizetnie.

Az Összefogás Pécsért Egyesület, a Fidesz-KDNP, a FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM egy-egy ívvel maradt adós, vagyis nekik tízezer forintot kell befizetniük az államkasszába.

P.P - P. Zs.