A napos oldalon: baranyai rendőr is szolgál az Adrián

2016. június 26. vasárnap 16:15

A napos oldalon: baranyai rendőr is szolgál az Adrián

Elébe ment a nyári üdülőszezonnak hét magyar zsaru, térben és időben egyaránt. A közelmúltban a Rendőrségi Igazgatási Központban egynapos felkészítésen vett részt a Horvátországba vezényelt hivatásosok stábja. Köztük Baranyából Tóth Alex törzszászlós.  

A magyar zsaruk évek óta jelen vannak a horvát tengerparton, kilátogató honfitársaiknak segítséget nyújtva. Az Adria népszerű úti cél, az elmúlt évek adatai alapján 15 millió nyári látogatót vár Horvátország, tízezerszám lesznek magyar nyaralók is.

Júliustól szeptemberig három-három zsaru teljesít szolgálatot Zadarban, hét fő, a hat kiutazó és a tartalék kapott átfogó ismereteket kihelyezett szolgálati helyéről, feladataikról és az aktualitásokról. Markó Attila ezredes, az ORFK közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője nyitotta meg a kurzust. Hangsúlyozta, hogy a horvát külszolgálat során a járőrtriók a magyar rendőrséget képviselik, szólt a fellépési-megjelenési kultúráról, az intézkedések fokozottan segítő-támogató jellegéről.

Hogy a napsütötte szolgálat valóban ragyogó rendőri helytállás lehessen, abban Sipos Edina orvos ezredes nyújtott előzetes segítséget, prezentációjában általános és speciálisan tengerparti egészségügyi veszélyforrásokról számolt be. Mit ér a segítő szándék, ha a tajtékos habok mellé delegált zsaru maga is leesik a lábáról? Az ezredes felhívta az utazók figyelmét saját egészségi állapotuk megőrzésére, a napfény elleni védekezésre, a folyadék-visszapótlásra, a fertőzések elkerülésére, a mérgező flóra és fauna veszélyeire, majd amint megbizonyosodott róla, hogy a külszolgálatosok saját biztonságukat illetően elegendő ismeretet nyertek, rövid és praktikus elsősegély-oktatást tartott.

A Heimlich-fogástól a pánik nélküli helyzetkezelésig, a stabil oldalfektetéstől az állapotfelismerésig serényen végigvettek néhány szituációt a leendő külszolgálatosok. A vezényelt zsaruk között van harctéri segítségnyújtásra képzett tag is, az ő speciális Police Medic-felszerelése mellé az ORFK egészségügyi szakirányító és hatósági főosztályának vezető főorvosa eszköz- és gyógyszercsomagot állított össze a hatékony beavatkozásokhoz.

Az első az emberélet, az egészség megőrzése, ám nemcsak a medúza csíphet és a nap szúrhat, de a stílus is. Gulyás Judit alezredes, az ORFK nemzetközi kapcsolatok osztályának helyettes vezetője a gördülékeny, kívánatos kommunikációról, a protokollról beszélt a köszönéstől egészen egy társasági eseményen elvárt kulturált viselkedésig. Mint mondta, az egyenruhás etikett is a civil udvariassági szabályokon alapszik, elegendő gyakorlással, az illemtani normák időnkénti átismétlésével a zsaru egy adott közegben nem csupán az oltalom megtestesítője, de a megfelelő magatartásforma jelképes alakja is lehet.


Tarr László ezredes, Magyarország zágrábi nagykövetségének belügyi attaséja felhívta a figyelmet a migráció és a terrorizmus veszélyeire. Az említett jelenségek idén átrendezték a nyaralási szokásokat és az üdülőhely-választást, a Terrorelhárítási Központ elemzése szerint nem különösebben veszélyesnek nyilvánított Horvátországot valószínűleg a korábbi éveknél is többen fogják felkeresni. A magyar rendőri jelenlét kapocs a hazai üdülők és a horvát hatóságok között, a kölcsönös megállapodás értelmében a mi hivatásosaink fegyver nélkül, de a magyar szem számára ismerős egyenruhában, a helyi kollégákkal közös járőralakulatokban adnak szolgálatot.

Szlanyinka Anna ideiglenes spliti konzul az elmúlt évek hasonló külszolgálatainak eredményeit elevenítette fel, majd körvonalazta a konzulátus és a zsaruk közös feladatait. Elveszett okmányok, elkeveredett családtagok megkeresésében partnerként számíthatnak egymásra járőrök és diplomaták, a július 1-jén megkezdődő szezonális rendészeti tevékenység az ország határain túl is a lakosság érdekeit szolgálja. Június 30. és augusztus 1. között Jankovics Gábor fő-törzszászlós (Zala Megyei Rendőr-főkapitányság), Tóth Alex törzszászlós (Baranya) és Korom Csaba törzsőrmester (Győr-Moson-Sopron), míg a második egy hónapos turnusban Kiss Endre főtörzsőrmester (Készenléti Rendőrség), Fucskó János főtörzsőrmester (Hajdú-Bihar) és Dávid János törzsőrmester (Csongrád) helyezi át a gyakorlatba a Teve utcában elsajátított ismereteket. 

Forrás: Zsaru Magazin